BiH
0

Uskoro Nacrt strategije za procesuiranje ratnih zločina

FENA
Nakon više od godinu i po dana rada Radna grupa privodi kraju Nacrt strategije za procesuiranje ratnih zločina u BiH.

Radna grupa koju predvodi Tužilaštvo BiH, nakon dvodnevnog sastanka, na putu je da usaglasi Nacrt strategije za procesuiranje ratnih zločina u BiH, javio je danas BIRN-Justice Report.

Justice Report, također, saznaje da umjesto Meddžide Kreso, predsjednice Suda BiH, koja je dala ostavku na poziciju u Grupi, ovu instituciju predstavlja sutkinja Minka Kreho, koja zasijeda u vijećima Odjela za ratne zločine.

Planirano je da Nacrt strategije mora biti sačinjen do 21. novembra. Predhodno će biti dat na uvid članovima Vijeća za implemetaciju mira (PIC), a zatim će ići u dalje proceduru preko Vijeća ministara BiH do Parlamentarne skupštine.

Sastanak na kojem se usaglašava Nacrt trajao je danas do kasnih poslijepodnevnih sati. Iako još nije zaključen, kako Justice Report saznaje, Radna grupa je usaglasila neke tačke.

Pored ostalog dogovoreno je da u nacrt uđe da će u buduće Sud BiH cjeniti da li će pojedini predmeti ratnih zločina biti prebačeni na daljnje procesuiranje lokalnim sudovima, pitanje oko kojeg je u prošlosti bilo mnogo nesuglasica.

"U strategiji za sada nisu usuglašeni kriteriji na osnovu kojih će se cjeniti osjetljivost predmeta. To treba da utvrde Sud BiH i Tužilaštvo BiH. Kada to urade, uz strategiju će ti kriteriji biti dodati kao popratni akt", kazao je izvor blizak pravosudnim institucijama.

Također je usaglašen dio koji govori da će svi predmeti koji odlukom Suda BiH budu prebačeni na lokalne sudove biti procesuirani po Krivičnom zakonu BiH koji je stupio na snagu 2003. godine.

Prema dosadašnjoj praksi u predmetima ratnih zločina na nižim sudovima primjenivale su se odredbe Krivičnog zakona bivše Jugoslavije.

U tom zakonu nema krivičnog djela zločin protiv čovječnosti, a maksimalna visina zaprijećene kazne je 15 godina zatvora.

U Krivičnom zakonu BiH, najveća zaprijećena kazna je dugotrajni zatvor koji može trajati i 40 godina.

Nacrt strategije koji se usaglašava na sastanku definira i koliko je potrebno materijalnih sredstava da se procesuiraju preostali predmeti ratnih zločina.

Radna grupa za izradu Strategije za procesuiranje ratnih zločina osnovana je odlukom Vijeća ministara u julu 2007. godine. Članovi grupe su predstavnici Tužilaštva BiH, Suda BiH, Ministarstva pravde BiH, Ministarstva financija i trezora BiH, Ministarstva sigurnosti BiH, te predstavnici entitetskih ministarstava pravde i Brčko Distrikta, kao i međunarodne zajednice.

Pred Radnom grupom našla su se dva nacrta strategije, i to jedan koji je napisao šef odjela Tužilaštva BiH za ratne zločine David Schwendiman, i predsjednica Suda, javio je BIRN-Justice Report.