Mostar
0

Uskoro kreće obnova 190 stambenih jedinica

FENA
Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić i predstavnici 14 hercegovačkih poduzeća potpisali su danas ugovor o obnovi u ratu porušenih stambenih jedinica koji se uglavnom nalaze u središnjoj gradskoj zoni.

Radi se o projektu ukupne vrijednosti 10,8 milijuna maraka, u sklopu kojega će se obnoviti 26 objekata s ukupno 190 stambenih jedinica. Početak radova očekuje se u sljedećih deset dana, a završetka za šest do 12 mjesecu, ovisno o veličini objekta.

"Na ovom projektu već dugo radimo i mislim da je gradska administracija do sada jako mnogo učinila. Ne samo što smo izradili projektnu dokumentaciju koje nije bilo, nego smo morali prikupiti značajna financijska sredstva", kazao je gradonačelnik Bešlić, istaknuvši da obnovu financiraju sve razine vlasti u BiH: Hercegovačko-neretvanska županija, oba entiteta i Vijeće ministara BiH.

"Ovaj veliki projekt je izuzetno zahtjevan i možda je najbolji i najveći projekt ovakve vrste u BiH. Još je jako bitno što smo posao podijelili na mnogo 'lotova' da bi što više izvođača radova bilo uključeno i da ne bi dali nikome monopol. Na taj način osigurat će se veća uposlenost, kako u Mostaru tako i u Hercegovini", dodao je Bešlić.

Federalni ministar za izbjegla i raseljena lica Edin Mušić kazao je da je Federalna vlada prepoznala ovaj problem kao i druge probleme koji se tiču Mostara, te je značajnim financijskim sredstvima pomogla njihovom rješavanju.

"Nakon završetka građevinskih radova dobit ćemo novu sliku Mostara na zadovoljstvo građana koji će dobiti svoje stambene jedince", kazao je Mušić.

Iako će po okončanju ovog projekta 190 obitelji riješiti svoje stambeno pitanje, to nije kraj poslijeratne obnove Mostara. Naime, zbog neriješenih imovinskih pitanja nije se krenulo s obnovom još šest zgrada u središnjoj gradskoj zonu, među kojima je i zgrada Razvitka.

Predstavnici stanara tih zgrada pojavili su se na današnjem potpisivanju ugovora, te su prosvjedovali što su 13 godina nakon rata i dalje izbjeglice u vlastitom gradu.

Gradonačelnik Bešlić obećao je da će i te zgrade doći na red, čim se riješe sva sporna imovinska pitanja.