Općina Novi Grad
0

Uskoro kraj plavljenju podruma na Alipašinom Polju

Sarajevo-x.com
Općina Novi Grad provela je sve neophodne procedure za odabir najpovoljnijeg ponuđača za izvođenje radova na prikupljanju i odvođenju podzemnih voda na lokalitetu Alipašinog polja - I faza koja se privodi kraju. Realizacijom ovog projekta riješiće se dugogodišnji problem prodora podzemnih voda u podrumske prostorije u stambenim objektima kolektivnog stanovanja na navedenom lokalitetu, saopćeno nam je iz ove općine.

Ukupna vrijednost projekta je oko 800.000 maraka, a realizovat će se u fazama.

Projektom je predviđena izgradnja drenažnog sistema oko objekata kolektivnog stanovanja na potezu od ulice Bajrama Zenunija do ulice Ante Babića. Prvom fazom predviđena je izgradnja oko 370 metara drenažnog sistema na lokalitetu Ante Babića od broja 1 do 13 i Trg Međunarodnog prijateljstva od broja 8 do 18.

Izgradnjom drenažnog sistema oko objekata na navedenim lokacijama, prikupljat će se podzemne vode, a potom odvoditi u gradsku mrežu atmosferske kanalizacije, čime će se smanjiti nivo podzemnih voda ispod nivoa podrumskih prostorija objekata kolektivnog stanovanja. Trenutno je u toku izrada revizionih okana gdje će biti postavljena pumpna postrojenja koja će prepumpavati prikupljene podzemne vode do gradske kanalizacije. Pored toga, betonske obloge i zelene površine koje su oštećene prilikom sanacije vraćaju se u prvobitno stanje.