Sarajevo
0

Uskoro kraj opasnoj majonezi u grilovima

Sarajevo-x.com
Fast food "Meli" ispred Doma Bjelave, Foto: Fotoservis
Fast food "Meli" ispred Doma Bjelave, Foto: Fotoservis
Masovno trovanje Sarajlija u pizzeriji "Pomodorino" prije dvije godine unijelo je neviđenu paniku u glavnom gradu. Oko 600 građana taj dan je završilo na Infektivnoj klinici, ostavivši brojna pitanja o sigurnosti hrane koju konzumiramo u ugostiteljskim objektima, pogotovo u fast food radnjama. Preko 50 otrovanih studenata iz sarajevskog doma "Bjelave" koji su se nedavno zarazili hranom iz obližnjeg grila bio je gorki podsjetnik na taj nezapamćeni skandal.

Strah od zaraze nikada nije bio opravdaniji, jer ugostitelji koriste neuređenost sistema i manjak kontrole kako bi izbjegli ispunjavanje osnovih sanitarnih uslova koji garantuju ispravnost namirnica. Nakon skandala sa dva slučaja trovanja širih razmjera u samo dvije godine, kantonalne vlasti trebaju uvesti drakonske mjere zaštite za objekte kako bi što više zaštitile svoje građane, smatra glavna sanitarna inspektorica u KS Senada Hadžijusufović.

"Tražit ću od ministarstva zdravstva da odmah donese odluku o momentalnom zabrani spravljanja majoneze u objektima te ograničiti upotebu na industrijsku majonezu sa konzervansom jer je evidentno da je krivac trovanja upravo majoneza“, kazala inspektorica Hadžijusufović za Sarajevo-x.com.

Ona je podsjetila da je Zavod za javno zdravstvo KS uzeo uzroke iz grila na Bjelavama, ali zvaničnu potvrdu o tome šta je bio uzrok trovanja studenata i manjeg broja prolaznika još nisu dobili.

Prema mišljenju inspektorice, najprihvatljiviji i najsigurniji oblik majoneze je onaj u tubu, koji je ujedno i dosta skuplji.

"Ugostitelji u ovom slučaju pružaju otpor jer za radnju koja ima veći promet treba pribaviti i veći broj tuba. No, mi se ne damo pokolebati, zdravlje građana košta puno više nego posao jednog ili više ugostitelja“, kazala je Hadžijusufović.

U proteklih mjesec i po inspekcija je zatvorila dva objekta, u kojim su zabilježeni loši higijenski uslovi. Jedan od njih je bio gril u kojem se služi doner kebab na Baščaršiji.

Prema zakonu, sanitarna inspekcija dužna je jednom ili dva puta godišnje izvršiti kontrolu objekata, što se pogubno pogotovo kada su u pitanju visokofrekventna mjesta kao što su područja oko škola ili centar grada. Ipak, najveći problem u oblasti kontrole ispravnosti namirnica jeste nedostatak inspektora, koji je evidentan ne samo u Sarajevu, već i u drugim gradovima u BiH.

Tako naprimjer, u Sarajevu postoji samo pet sanitarnih inspektora. Nerealno je očekivati da pet osoba uspije 'pokriti' cijeli sarajevski kanton i sve restorane, grilove, škole, pekare, slastičarnice, kafiće, frizerske salone i brojne druge objekte.