BiH
0

Uskoro kancelarija Vlade FBiH u Brčko distriktu

FENA
Brčko
Brčko
Prvi ljudi izvršne i zakonodavne vlasti Brčko distrikta Miroslav Gavrić i Esad Atić danas su primili sekretarku Vlade FBiH Editu Kalajdžić i razgovarali o otvaranju kancelarije Vlade FBiH u Brčkom, o čemu je Federalna vlada donijela odluku prije nekoliko mjeseci.

Gradonačelnik Brčko distrikta Gavrić je kazao da Distrikt ima zahtjeve i od RS-a i FBiH za otvaranje kancelarije te da se nada da će ovi razgovori uroditi plodom i da će se na principu njihovog otvaranja stvoriti institucinalni oblik saradnje na nivou vlada.

Esad Atić, predsjednik Skupštine Distrikta, rekao je da otvaranju ove kancelarije prethodi davanje saglasnosti Vlade Brčko Distrikta, te dodao da smatra da će ovakvim načinom saradnje Brčko imati veliku koristi.

„Vlada Federacije provodi stotine projekata putem svojih ministarstva i siguran sam da u svakom od tih projekata Brčko može naći svoj interes. Mislim da će ovaj ured, a i ured RS-a, čije se otvaranje također najavljuje, profunkcionisati punim svojim kapacitetom i dati novi kvalitet saradnje između entiteta i Distrikta, a i ostvarivanju prava građana Brčko Distrikta koji su državljani ili Federacije ili Republike Srpske“, naglasio je Atić.

Po riječima Edite Kalajdžić, sekretarke Federalne vlade, konkretan interes otvaranja kancelarije jeste taj da je uskladu s konačnom arbitražnom odlukom Brčko Distrikt BiH zajednička svojina oba entiteta.

„Do sada nije bilo te institucionalne saradnje, i Vlada Federacije podržava saradnju i svjesna je važnosti da bude prisutna ovdje na terenu, odnosno da je njeno prisustvo u Brčko Distriktu BiH neophodno. Nadam se da će kancelarija biti otvorena do nove godine“, precizirala je Kalajdžić.