BiH
125

Uskoro jedinstven broj: 112 zovite ako trebate vatrogasce, policiju ili hitnu pomoć

Piše: S. H.
Fahrudin Solak
Fahrudin Solak
Federalna uprava Civilne zaštite (FUCZ) počela je aktivnosti u cilju uvođenja jedinstvenog Operativnog centra na nivou FBiH, koji podrazumijeva pokretanje pozivnog centra za hitne slučajeve 112, koji će zamijeniti do sada važeće brojeve 122 policija, 123 vatrogasci, 124 hitna pomoć i druge službe.

Jedinstveni Operativni centar je jedan od uslova Evropske unije za BiH, jer trenutno jedino BiH i Albanija nemaju regulisano to pitanje. S obzirom na složenost državne organizacije, Parlament FBiH zadužio je FUCZ koji je pokrenuo aktivnosti u cilju ispunjavanja ovih uslova.

Plan je da se na nivou Federacije BiH uvede Operativni centar 112, koji će objediniti do sada postojeće operativne centre koji se odnose na policiju, vatrogasce, hitnu pomoć i druge službe.

"Za početak plan je da napravimo za svaki kanton po jedan kontrolni centar i jedan na nivou FBiH. S obzirom na to da je u ovoj fazi teško predvidjeti koje će biti stvarne potrebe, ostavit ćemo mogućnost ujedinjenja određenih kantona u jedan centar, radi efikasnosti", istakao je u razgovoru za Klix.ba Fahrudin Solak, direktor FUCZ-a.

Glavni centar bi se nalazio u Sarajevu, gdje bi bio server, telefonska centrala i spoj na javnu telefonsku mrežu. U svakom kantonalnom operativnom centru nalazili bi se preuzimatelji poziva, koji bi vršili njihovu klasifikaciju, zatim dispečeri kao koordinatori resursa i administratori sistema.

U zavisnosti od potrebe određenog kantona bit će neophodno 2-5 radnih mjesta za funkciju preuzimatelja poziva, 2-3 dispečera i jedan administrator.

"Mi planiramo sve aktivnosti završiti do kraja 2016. godine, ali naravno dosta toga zavisit će od finansija. Mi očekujemo pomoć Evropske unije i UNDP-a, jer su oni i ranije izrazili interes za ovu oblast", izjavio je Solak.

Cilj ovog projekta je sistem pomoći građanima učiniti efikasnijim i modernijim, jer će se nadležnost za određeni hitni slučaj automatski prepoznavati. Preko Ministarstva sigurnosti BiH radit će se na međunarodnoj saradnji i aktivnostima od međunarodnog interesa.

"Važnost jedinstvenog operativnog centra u FBiH jeste zbog toga što će građani definitivno brže dobijati pomoć u hitnim slučajevima, jer će se znati nadležnost i konkretne potrebe na terenu. Građani trenutno, ukoliko traže pomoć u određenoj hitnoj situaciji, moraju nazvati nekoliko brojeva, a svi znamo kolika je važnost hitnije intervencije. Mi ćemo pratiti i savremene trendove te ćemo čitav Operativni sistem nadograđivati prema potrebama savremene tehnologije", rekao je u izjavi za Klix.ba Solak.