Nakon prijema odluke Ustavnog suda
1

Uskoro izmjena neustavnog grba Banje Luke

SRNA
Slobodan Gavranović
Slobodan Gavranović
Gradonačelnik Banje Luke Slobodan Gavranović rekao je da će odmah po prijemu odluke Ustavnog suda Republike Srpske dati nalog službama da započnu rad na izmjenama odredaba Statuta o grbu koje su osporene.

"Čim dobijemo odluku Ustavnog suda dat ću nalog službama da rade svaka svoj posao. Služba za skupštinske poslove mora dobiti nalog i dobit će nalog da zajedno sa Odjeljenjem za pravna pitanja otvori proces izmjene odredaba Statuta o grbu koje su osporene", rekao je Gavranović novinarima.

Na pitanje kada bi Banja Luka mogla da dobije novi grb, Gavranović je rekao da provođenje procedure može trajati nekoliko mjeseci i naveo da je potrebno raspisati javni konkurs ili poziv za određena rješenja, zatim organizovati prezentaciju tih rješenja i usaglašavanje u skupštinskoj proceduri.

Ustavni sud Republike Srpske odlučio je juče da grbovi Banje Luke i Nevesinja nisu u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske, odnosno Zakonom o lokalnoj samoupravi, jer sadrže elemente vjerskog i nacionalnog identiteta samo srpskog naroda.

S obzirom na to da simboli lokalnih zajednica moraju odražavati tradiciju i kulturno i historijsko nasljeđe svih građana koji u njoj žive, ovakvim propisivanjem, prema ocjeni Ustavnog suda, druga dva konstitutivna naroda i pripadnici ostalih dovedeni su u neravnopravan položaj.

"Time su povrijeđeni ustavni principi kojima se garantuju i štite ljudska prava i slobode u skladu sa međunarodnim standardima i osigurava nacionalna i svaka druga ravnopravnost svih građana Republike Srpske", saopšteno je juče iz Ustavnog suda.