BiH
51

Uskoro gradnja više od deset igrališta na području općina Novo Sarajevo i Novi Grad

Piše: A. B.
Igralište u Velešićima
Igralište u Velešićima
Na području sarajevskih općina Novo Sarajevo i Novi Grad u ovoj godini gradit će se deset dječijih igrališta, gdje će najmlađe Sarajlije imati prostor za igru i druženje.

U općini Novo Sarajevo trenutno se izvode radovi na izgradnji dječijeg igrališta u ulici Velešići. Dječije igralište površine je 216,72 m², a pored ugradnje rekvizita i parkovskog mobilijara unutar igrališta postavit će se i dvije sprave za vanjski fitness.

"Vrijednost realizacije projekta je 43.446 KM.Osim navedenog igrališta, u ovoj godini bit izgrađena nova igrališta u ulicama Malta 17-25, Hamdije Čemerlića, Behdžeta Mutevelića i na igralištu u Pofalićima. Za izgradnju novih parkova Općina je u budžetu za 2016. godinu planirala više od milion maraka", saopćeno je za Klix.ba iz Službe za informisanje Općine Novo Sarajevo.

Kako kažu, u ovoj godini je planirana i sanacija devet postojećih igrališta ispred vrtića "Rosica", u ulicama Azize Šaćirbegović i Fetaha Bećirbegovića, u MZ Kvadrant - Fitness park, kod tržnog centra "Robot" u Hrasnom, te u ulici Džemala Bijedića 33.

Za ove namjene u budžetu Općine za 2016. godinu planirano je 169.500 KM. Pored sanacije postojećih igrališta, u ovoj godini radit će se i projektna dokumentacija za izgradnju nova tri igrališta u ulicama Envera Šehovića (tri parka), Grbavička i Nedima Filipovića. Za ove namjene u budžetu su izdvojena sredstva u iznosu od 15.000 KM.

Kada su u pitanju dječija igrališta na području novogradske općine, pri kraju su radovi na izgradnji dječijeg igrališta u ulici Numan-paše Ćuprilića u Naselju heroja Sokolje. Ovo naselje do sada nije imalo niti jedno igralište za djecu, tako da će najmlađi sugrađani ovog dijela Novog Grada uskoro dobiti prostor za igru.

"Igralište se nalazi se u blizini Osnovne škole 'Sokolje' i izgrađeno je u dva nivoa, koja su povezana pješačkom stazom. Igralište je ograđeno, tako da su djeca sigurna, a u sklopu igrališta postavljene su i klupe za sjedenje, gdje roditelji mogu odmoriti dok se njihova djeca igraju", saopćeno je.

Igralište na Sokolju
Igralište na Sokolju

Igralište je podijeljeno u zone s pješčanom i gumiranom podlogom, što je od velikog značaja, jer se djeca ne mogu povrijediti prilikom pada, a bit će opremljeno mobilijarom i modernim spravama za igru. Preostalo je da se izvrši montaža zaštitnih gumenih obloga, postavi kula sa toboganima, ljuljačka, njihalica, pješčanik i klackalice, te korpe za otpatke.

Pored ovog igrališta, uskoro je planiran i nastavak izgradnje dječijeg igrališta na Trgu Zlatnih ljiljana, kao i izgradnja igrališta na Bulevaru Mimara Sinana i u ulici Omladinskih radnih brigada na Dobrinji. U proteklom periodu na području Novog Grada izgrađena su dječija igrališta u naseljima Buča i Boljakov Potok, Švrakino Selo, Staro Hrasno i u Saraj-Polju, te prva faza igrališta na Trgu Zlatnih ljiljana na Dobrinji.

Sva dječija igrališta su ograđena i opremljena modernim mobilijarom. Također, obnovljen je i veliki broj dječijih igrališta koja su bila u veoma lošem stanju, zapuštena i sa polomljenim inventarom.