Grdonj
0

Uskoro gotovi radovi na Maloj kuli

Sarajevo-x.com
U okviru izgradnje budućeg spomen-parka 105. motorizovane brigade kod spomen-obilježja poginulim braniteljima na Grdonju, u toku je sanacija, adaptacija i revitalizacija objekta ''Mala kula''. Za taj projekt Općina Centar je u 2009. godini izdvojila 150.000 KM.

Prema riječima Zijada Škame, direktora firme "BOOC" d.o.o. –čiji su osnivači boračka udruženja Općine Centar, potrebno je još samo deset dana bez padavina kako bi svi vanjski radovi bili završeni, nakon čega slijede unutrašnji radovi na čije izvođenje vremenski uvjeti nemaju veliki utjecaj.

"Prilikom rekonstrukcije tog spomenika kulture pod zaštitom države vodilo se računa da se sačuva svaki originalni kamenčić, kako bi što veći dio ostao autentičan, a jedina novina je dograđeni prostor za vanjski lift, čija fasada se neće razlikovati od izvornog izgleda građevine", rekao je Škamo. "Sva velika oštećenja na objektu su sanirana, na fasadi su zamijenjeni oštećeni kameni blokovi, izgrađena je krovna konstrukcija... Što se tiče unutrašnjih radova, završeno je malterisanje zidova, razvedena struja, postavljene vodovodne cijevi i ugrađena instalacija podnog grijanja. Završeni su i keramičarski radovi u prostoru predviđenim za kuhinju i toalet, te su sad na redu prostorije namijenjene za muzejsku postavku."

U prizemlju Male kule bit će uređena spomen-soba 105. motorizovane brigade sa eksponatima iz proteklog rata, info-pult, kancelarija i kuhinja. Otvori na puškarnici će ostati autentični, s tim da će sa unutrašnje strane biti zaštićeni staklom. Stepenište, koje je ostalo u izvornom obliku, vodi na prvi sprat, gdje se nalazi galerija sa koje se pruža pogled na spomen-sobu u prizemlju, a u isto vrijeme vodi do još jedne puškarnice. Na toj etaži je smješten i toalet.

Na vrhu Kule je prostor predviđen za ugostiteljski objekt, koji će svojim posjetiteljima ponuditi predivan pogled na grad.

Kod izgradnje i uređenja budućeg kompleksa spomen-parka 105. motorizovane brigade, koje će sigurno trajati nekoliko godina, planirani su i sportsko-rekreativni i ugostiteljski sadržaji kako bi u budućnosti projekt bio ekonomski održiv.