BiH
47

Uskoro formiranje koalicije "1. mart" za Opće izbore 2014.

FENA
Srebrenica
Srebrenica
Građanska incijativa "Glasaću za Srebrenicu" pozdravila je odluku Centralne izborne komisije (CIK) BiH koja je došla s nepotrebnim zakašnjenjem

"Nakon što su negatori genocida i tzv. Koalicija za Srpsku poraženi na izborima u Srebrenici, iz Inicijative želimo obavijestiti javnost da ćemo u idućih nekoliko sedmica službeno postati dio nove građanske koalicije po imenu "1. mart", najavljeno je danas.

Cilj koalicije "1.mart" je da registrira 100.000 izbjeglih i raseljenih osoba za opće izbore 2014. s ciljem izbora pet poslanika u Parlamentu BiH iz Republike Srpske iz partija koje ne negiraju genocid.

Odmah nakon službenog formiranja ove koalicije obavit će razgovore s predsjednicima stranaka koje su podržale Ćamila Durakovića za načelnika Općine Srebrenica sa zahtjevom za formiranje jedinstvene liste za izbore u RS-u.

Također, zatražit će podršku i od drugih stranaka koje ne poriču genocid i koje se zalažu za poništavanje rezultata genocida.

Iz inicijative su zahvalili svima koji su ih podržali u borbi za vrijednosti koje BiH čvrsto povezuju sa civiliziranim svijetom u kojem su fašizam i negiranje genocida neprihvatljive pojave.

Na kraju, su pozvali sve političke stranke i pogotovo njihove poslanike u Parlamentu BiH da se suzdrže od podržavanja mogućih prijedloga za izmjenu Izbornog zakona BiH.

U inicijativi smtraju da bi eventualno zatvaranje lista ili ukidanje Glavnog centra za brojanje, odnosno povjeravanje integriteta izbornog procesa općinskim izbornim komisijama imali izuzetno negativan uticaj na napore da svim prognanim, interno raseljenim, izbjeglicama i povratnicima omogući pravo glasa u njihovim prijeratnim prebivalištima i pomogne da svojim glasom omoguće da se BiH pokrene "iz blata u kojem je već dvadeset godina drže oni koji su počinili genocid".