BiH
0

Uskoro Fond za humanitarno pravo

SRNA
Fond za humanitarno pravo u BiH, koji bi u augustu trebalo da bude registrovan, insistiraće na procesuiranju ratnih zločina, jer odgovorni za zločine nad Srbima još slobodno djeluju u BiH.

"Naš plan je da postavimo pitanje zašto nijedan mudžahednin nije procesuiran za ratne zločine, iako je Haški tribunal presudio da su oni počinili najstrašnije zločine u BiH", istakao je profesor na beogradskom Fakultetu za bezbjednost i budući medijator fonda Darko Trifunović.

Član Ekspertskog tima za borbu portiv terorizma i organizovanog kriminala jugoistočne Evrope Dževad Galijašević, koji bi trebalo da bude prvi čovjek ovog fonda, kaže  za "Fokus"  da će ova asocijacija  imati veliki uticaj na otkrivanje istine iz proteklih ratnih dešavanja na ovim prostorima.  

"Fond će se baviti   kapitalnim projektima kada je riječ o masovnim zločinima počinjenim u Sarajevu, na Ozrenu, gdje su karakteristični zločini odreda "El mudžahedin", a koji su i dalje stalna prijetnja bezbjednosti BiH, i na drugim mjestima gdje su bili zločini", rekao je Galijašević.

On je ponovio da nijedan zločin koji je učinjen prema srpskom ili hrvatskom narodu još nije procesuiran, te najavio  da će se Fond baviti otkrivanjem istine u vezi s kršenjem etničkih, socijalnih, političkih i drugih prava društvenih grupa u cijeloj BiH.

Galijašević je naglasio da će se fond baviti i pravima ugroženih radnika, navodeći da je 45.000 ljudi iz Željezare Zenica ostalo gladno, te da je 13.000 radnika u Krivaji na ivici egzistencije.

"U FBiH su po svakoj osnovi ugrožena prava Srba i Hrvata", istakao je Galijašević.
Prema njegovim riječima, pri ovom fondu će djelovati mnogo nevladinih organizacija sva tri naroda na prostoru cijele BiH, i iz RS i FBiH.

Galijašević je rekao da za sada postoje dvije otvorene opcije u vezi sa sjedištem fonda, a to je Zenica ili Sarajevo.

"Veći dio posla već je urađen, a mi ćemo za desetak dana imati osnivačku skupštinu fonda, a najvjerovatnije je da ću ja biti prvi čovjek fonda", rekao je Galijašević.  

Predsjednik Organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS Nedeljko Mitrović se nada da će nevladine organizacije sa fondom ostvariti dobru saradnju.

"Nadamo se da ćemo mi iz nevladinog sektora imati jedan stručni oslonac, a i neki drugi oslonac u ovom fondu. Cilj svima nama jeste da on profunkcioniše u najboljem smislu i prije svega u interesu istine i pravde na ovim prostorima", rekao je Mitrović i dodao da će ova organizacija pomoći fondu u tehničkom smislu ako bude potrebno.