BiH
0

Uskoro četvrta ekshumacija na Kazanima

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Institut za traženje nestalih uputio je zahtjev Tužilaštvu BiH da se izvrši ekshumacija na lokalitetu Kazani u Sarajevu, gdje se, kako se pretpostavlja, nalaze posmrtni ostaci najmanje osam osoba.

Ovu informaciju potvrdio je za BIRN-Justice Report Milutin Mišić, član Kolegija direktora Instituta za traženje nestalih BiH. Zahtjev, po riječima Mišića, uputili su Tužilaštvu BiH 21. februara putem faksa, a četiri dana kasnije i poštom.

"Prema našim operativnim saznanjima, kao i izjavama svjedoka, odnosno onim što je utvrđeno u određenim sudskim postupcima, poznato je da ima određen broj osoba koje su mučene, ubijene i bačene u jamu Kazani", kazao je Mišić.

Na lokalitetu Kazani već je rađena ekshumacija, kada su nađeni posmrtni ostaci Marine Komljenac. Mišić objašnjava da je zajedno s Komljenac nestao i njen suprug, koji još uvijek nije nađen. Mišić pretpostavlja da, ako se ostaci nestalih osoba ne nalaze u jami, “negdje su ili izgubljeni ili se namjerno prikrivaju”.

Ukoliko Tužilaštvo BiH prihvati zahtjev Instituta, ovo će biti četvrta ekshumacija na Kazanima.

"Do kraja godine bi trebalo da počnu radovi na ekshumaciji, naglasivši da se u ovom periodu mogu vršiti pripremni radovi, što zavisi od Tužilaštva BiH", istaknuo je Mišić.

Tokom ljeta i jeseni, specijalna speološka ekipa, kako je kazao Mišić, napravit će ulaze u jamu koja je nepristupačna, i postoji jako veliki ponor koji se urušava.

Tokom prijašnjih ekshumacija na Kazanima, ekshumirane su 23 žrtve, od kojih ih je 15 identifikovano.

"Riječ je o pet žrtava ženskog spola i deset žrtava muškog spola starosti od 27 do 66 godina. Dvije žrtve su ukrajinske nacionalnosti – bračni par Ana i Vasilj Lavriv, dvije žrtve hrvatske nacionalnosti, jedna žrtva bošnjačke nacionalnosti i deset žrtava srpske nacionalnosti", navodi Institut.

Za ratni zločin počinjen na lokalitetu Kazani sudi se Samiru Bejtiću.

Suđenje je počelo prije više od deset godina pred Kantonalnim sudom u Sarajevu.

Međutim, ni do danas nije izrečena pravosnažna presuda jer je prethodne ukidao Vrhovni sud Federacije BiH i postupak vraćao na ponovno suđenje.

Za ubistva ljudi na Kazanima, osuđeni su na po šest godina Zijo Kubat, Esad Tucaković, Refik Čolak i Mevludin Selak.

Zbog neprijavljivanja krivičnog djela i počinioca, na po deset mjeseci osuđeni su: Senad Hasić, Sabahudin Žiga, Samir Seferović, Omer Tendžo, Esad Raonić, Samir Ljubović, Senad Haračić i Armin Hodžić, podsjeća BIRN - Justice Report.