BiH
0

Uskoro će svi bh. građani biti evakuisani iz Libije

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Grupna evakuacija državljana Bosne i Hercegovine iz Libije privodi se kraju, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

U kasnim noćnim satima 28. februara 2011. godine 12 bh. državljana ukrcalo se na brod Sveti Stefan 2 i otplovilo prema Luci La Valetta na Malti, odakle su nastavili put prema Luci Bar u Crnoj Gori gdje se pristajanje broda očekuje danas, 2. marta 2011. godine, u kasnim popodnevnim satima.

Turski brod je 1. marta 2011. godine isplovio sa 26 bh. državljana iz Luke Bengazi u Libiji i jutros, 2. marta 2011. godine, uplovio u luku u Turskoj, odakle su bh. državljani nastavili put prema Istanbulu. Očekuje se da će ova grupa bh. državljana jutarnjim letom u 8:00 sati 3. marta 2011. godine doputovati u Sarajevo.

Sinoć je na aerodrom u Beogradu sletio avion JAT Airwaysa sa 14 bh. državljana koji su u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova Republike Srbije prebačeni iz Republike Malte. Danas se, preko Hrvatske, planira dolazak još oko 12 bh. državljana iz Republike Malte za Bosnu i Hercegovinu. Obje ove grupe su radnici Energoinvesta koji su iz Sirta prebačeni u Luku Ras Lanauf, a odatle brodom Santorini na Maltu, o čemu smo ranije izvještavali.

U neposrednoj saradnji Tima za krizne situacije Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i menadžmenta kompanije Hidrogradnja iz Sarajeva u toku su aktivnosti na evakuaciji oko 80 bh. državljana iz grada Sirt, od kojih je najveći broj (oko 77) radnika Hidrogradnje. Očekuje se uspješna evakuacija i ove grupe državljana Bosne i Hercegovine.