BiH
0

USK: Trojica muškaraca privedena zbog ubistva iz 1993. godine

FENA
Foto: SIPA
Foto: SIPA
Emin Pivić, Fikret Seferagić i Muharem Tutić, koje su pripadnici Specijalne jedinice Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) Unsko-sanskog kantona (USK) lišeni su slobode u utorak uveče oko 23.00 sata, u popodnevnim satima sprovedeni su u prostorije Tužilaštva USK-a u Bihaću.

"Sumnjiče se da su 1993. godine na otoci kod Gradske kafane Paviljon u Bihaću počinili krivično djelo četiri ubistva i pokušaj ubistva", kazao je novinarima portparol Kantonalnog tužilaštva Adnan Tulić.

U noći između 19. i 20. jula 1993. godine ubijeni su Adem Tutić, Rasim Alagić, Arif Begić i Nisveta Abdagić-Ceca. Ovo ubistvo povezuje se sa sudbonosnim tragičnim događajima krajiške ratne podjele, odnosno formiranja tzv. Autonomne pokrajine Zapadna Bosna (APZB).

Prema Tulićevim riječima, osumnjičeni su zadržani u pritvorskoj jedinici, gdje su ispitani od postupajućeg tužioca, nakon čega je Kantonalnom sudu upućen prijedlog za određivanje pritvora osumnjičenima.

S obzirom da je istraga u ovom predmetu u završnoj fazi, kako je dodao, očekuje se podizanje optužnice u veoma kratkom vremenu.