BiH
0

USK: Prijem za pripadnike Armije RBiH

FENA
Foto: Kip.ba
Foto: Kip.ba
Povodom 20. godišnjice formiranja Armije RBiH, danas je za njene pripadnike s prostora Unsko-sanskog kantona (USK) upriličen prijem kod predstavnika kantonalne zakonodavne i izvršne vlasti.

Ministar za pitanje boraca i RVI USK-a Ahmet Egrlić je izrazio posebno zadovoljstvo da se ova godišnjica obilježava na način kakav ARBiH i zaslužuje. Prisutnima se obratio i ratni načelnik Štaba 5. korpusa Mirsad Selmanović, koji je podsjetio na početak rata i organizovanu odbranu u ovom dijelu države.

O ulozi Armije RBiH u odbrani tadašnjeg bihaćkog okruga, ističući njen multinacionalni karakter na ovim prostorima, ukratko je u obraćanju govorio Ivan Prša, koji se obratio uime premijera Vlade Kantona. Predsjedavajući Skupštine Kantona Husein Rošić kazao je da je ovo jedan od najznačajnijih datuma u modernoj historiji BiH, jer 15. april simbolizira početak djelovanja organizovane zaštite cijele države i svih građana BiH.

"Pripadnici Armije RBiH bili su obični ljudi, skromni, hrabri, dostojanstveni, moralni, privrženi vrijednostima dobra, a suprotstavljeni zlu svake vrste, bez obzira na to odakle i od koga ono dolazilo", dodao je Rošić. Stoga ne smijemo zaboraviti to vrijeme i te ljude, kojima se trebamo ponositi te čuvati taj ponos i dostojanstvo.