BiH
2

USK: Nema potrebne većine za smjenu Vlade

FENA
Klub poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) na početku današnje sjednice Skupštine Unsko-sanskog kantona (USK) predložio je da se u dnevni red uvrsti zahtjev za smjenu predsjedavajućeg Skupštine Kantona, izboru novog predsjedavajućeg ili njegovog zamjenika iz reda Bošnjaka, te prijedlog za glasanje o povjerenju Vladi USK-a.

Ovaj prijedlog nije dobio potrebnu većinu glasova, nakon čega je SDA zatražio polusatnu pauzu, kako bi se održala sjednica Kluba Bošnjaka.

Ovom zahtjevu nije udovoljeno, jer predsjedavajući Kluba Bošnjaka Šefik Veladžić nije zatražio da se održi sjednica. Tako je sjednica Skupštine USK-a nastavila s radom u skladu sa dnevnim redom.

Trenutno se raspravlja o informaciji o stanju u Kantonalnoj bolnici "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću.

U međuvremenu, 11 poslanika je samoinicijativno održalo sjednicu Kluba Bošnjaka, na kojoj su za novog predsjedavajućeg Kluba imenovali Ekrema Prošića.

Pregovori oko uspostave nove parlamentarne većine, još uvijek traju. Tako je dogovoreno na sjednici Kluba Bošnjaka da će, ukoliko do kraja današnje sjednice Skupštine USK-a bude osigurana nova parlamentarna većina, biti zatraženo održavanje vanredne sjednice Skupštine, na kojoj bi se glasalo o povjerenju Vladi Kantona.