BiH
36

USK: Limit za korištenje službenih mobitela smanjen sa 500 na 80 KM

FENA
Vlada Unsko-sanskog kantona (USK) na danas održanoj sjednici usvojila je, između ostalog, prijedlog odluke o utvrđivanju korisnika službenih mobitela i visine dozvoljenih iznosa za njihovo korištenje.

To pravo ukinuto je svima osim članovima Vlade USK-a, kojima su dozvoljeni limiti značajno umanjeni, u odnosu na prethodnu odluku, a sve u cilju, kako je rečeno, ušteda zbog teškog finansijskog stanja u budžetu.

"Vlada u prijašnjem sazivu je imala limit po ministru od 500 KM, a premijer je imao neograničeno korištenje službenog mobitela. Danas je ta odluka zvanično ukinuta i ministri će imati pravo na korištenje 80 KM mjesečno, a premijer 100 maraka, čime je to vraćeno u nekakve razumne granice", kazao je u izjavi za medije nakon sjednice ministar zdravstva i socijalne politike USK-a Ibrahim Kajtazović.

Ministri su danas usvojili i u skupštinsku proceduru uputili izvještaje o radu Kantonalnog zavoda za prostorno uređenje i planiranje, Kantonalnog zavoda za pružanje besplatne pravne pomoći i Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, dok je na doradu vraćen izvještaj o radu Kantonalne uprave civilne zaštite.

Zbog hitnosti rješavanja problematike u više javnih ustanova, posebno u zdravstvu, u dijelu sjednice posvećenom kadrovskim pitanjima, Vlada je imenovala privremene upravne odbore u Kantonalnoj bolnici u Bihaću, domovima zdravlja u Bihaću, Bužimu i Bosanskoj Krupi, te Veterinarskom zavodu USK-a i Službi za zapošljavanje USK-a.

"S ovom odlukom mi smo deblokirali rad tih ustanova, u pravnom smislu, znači dobili su upravljačke strukture, koje će zajedno sa menadžerom ustanove nastaviti rješavati probleme za šta su i plaćene", istakao je ministar Kajtazović.

Dodao je da je dosad nažalost bio slučaj da su se premijer USK-a Izudin Saračević i on morali najviše zalagati oko rješavanja stvari, koje je trebao da riješi nadležni upravni odbor, odnosno nadležni menadžer.

Po njegovim riječima, zahvaljujući njihovom zalaganju postignut je i dogovor o deblokadi računa Kantonalne bolnice u Bihaću, a današnjim imenovanjem upravljačke strukture stvoreni su uvjeti za normalizaciju rada centralne zdravstvene ustanove u USK-u.