BiH
0

USK: Bez proglašenja stanja prirodne nesreće

FENA
Hamdija Lipovača (Foto: Arhiv)
Hamdija Lipovača (Foto: Arhiv)
Premijer Unsko-sanskog kantona (USK) Hamdija Lipovača, koji je ujedno i komandant Kantonalnog štaba Civilne zaštite sazvao je danas zajednički sastanak Vlade kantona i članova tog štaba.

Direktor Uprave Civilne zaštite USK-a, Sead Aljić upoznao je prisutne sa stanjem na području kantona, kada su u pitanju vremenske neprilike, koje su zahvatile cijelu BiH, ističući da se na području tog kantona život, uprkos svemu odvijao normalno.

"Nije bilo većih problema uzrokovanih sniježnim padavinama i niskim temperaturama, niti elemenata za proglašenje stanja prirodne nesreće u ovom dijelu Federacije BiH, jer je preduvjet za to da bar dvije općine proglase vanredno stanje", istakao je Aljić.

Prema njegovim riječima, svi putevi su prohodni, ali se saobraćaj odvija otežano. Izuzetak su tri sela sa oko 60 povratnika u okolici Martinbroda na području bihaćke općine, koja su odsječena i danas. Čišćenje ide dosta sporo i otežano, jer se radi o lokalnim putevima, pa bi prema procjenama sutra trebalo da se dođe do tih ljudi.

Premijer Lipovača naredio je dalje praćenje stanja na terenu, te preporučio općinskim načelnicima da, ukoliko bude potrebe, općine proglase stanje prirodne nesreće. "Kantonalna vlast će ih podržati i pomoći im u saniranju štete", dodao je Lipovača.

Prema njegovim riječima, na računu Kantonalne Civilne zaštite za te namjene ima neutrošenih oko 1.750.000 KM. Ukoliko dođe do naglog zatopljenja, koje bi prouzrokovalo topljenje snijega, procjenjuje se da neće biti većih polava.

Uprava Civilne zaštite ima pripremljen plan zaštite od poplava, a građanima u naseljima koja su podložna plavljenju preporučeno je da za svaki slučaj poduzmu mjere zaštite imovine.