BiH
0

USAID završio projekat javne rasvjete na Vilsonovom šetalištu

NINA
Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) završila je projekat javne rasvjete na Vilsonovom šetalištu u općini Novo Sarajevo.

Ceremonija će se održati u utorak, 8. juna u 20 sati na Vilsonovom šetalištu (u dvorani Treće gimnazije), a prisutnima će se obratiti američki veleposlanik Clifford Bond, direktor misije USAID-a Howard Sumka i načelnik Općine Novo Sarajevo Krunoslav Raspudić.

Tokom dužeg vremenskog razdoblja Vilsonovo šetalište nije imalo uličnu rasvjetu što je postalo prijetnja sigurnosti građana. Uz pomoć USAID-a, općine Novo Sarajevo i Sarajevskog kantona, rasvjeta je postavljena na obje strane šetališta tokom samo dva mjeseca. U taj projekat USAID je investirao oko 62.000 dolara.

Ova aktivnost je dio USAID-ova projekta "Nova praksa" koji promovira sudjelovanje građana u procesu politike i donošenja socijalnih odluka, što doprinosi da lokalna vlada bude pristupačnija, transparentnija i odgovornija prema građanima.

U tu svrhu USAID je osigurao grantove u iznosu od 5.000 do 80.000 dolara za odobrene organizacije građevinskog društva i općinske vlasti s ciljem implementacije zajedničkih projekata. Preko grantova "Nove prakse" implementirano je 27 projekta širom BiH.