BiH
4

USAID radi monitoring i analizu učinka dodijeljene pomoći BiH

SRNA
David Barth (Foto: Klix.ba)
David Barth (Foto: Klix.ba)
Američka vlada, putem USAID-a pokreće petogodišnji projekat monitoringa i evaluacije (MEASURE-BiH), s ciljem analize i ocjene stvarnog učinka dodijeljenih sredstava pomoći BiH.

Iz USAID-a je saopćeno da su USAID i ostali donatori investirali u proteklih 20 godina milione i milione dolara pomoći za reforme i obnovu BiH na njenom putu u evroatlantske integracije i da se postavlja pitanje ima li BiH kapacitet da odredi pravi učinak dosadašnjih ogromnih ulaganja, odnosno da li su domaće institucije pripremljene da provedu strategijske planove u djelo, a nevladin sektor da zauzme ključnu ulogu u tim procesima.

Do danas je američka vlada, prvenstveno putem USAID-a, obezbijedila više od 1,6 milijardi dolara pomoći ekonomskom, demokratskom i socijalnom napretku BiH.

Jedna od glavnih aktivnosti projekta monitoringa i evaluacije, vrijednog 10,7 miliona dolara, je uspostavljanje lokalnog "Centra izvrsnosti" koji će biti osposobljen da vodi nezavisne, visoko-kvalitetne evaluacije i druge studije za domaće organizacije, institucije vlasti, USAID-a i drugih donatora u BiH.

Iz USAID-a napominju da je ovo neophodno za progres BiH ka razvijenoj zajednici, a istovremeno i osnova za transparentan uvid građana u odgovoran rad institucija BiH.

Pripremajući buduće evaluatore i istraživače za taj posao, USAID će, kako se navodi, sarađivati sa domaćim institucijama vlasti, da bi bio osposobljen visoko profesionalni kadar za procjenu učinka razvojnih programa, baziran na naučno zasnovanoj metodologiji.

Prvi trening lokalnih evaluatora otvoriće direktor Misije USAID-a u BiH David Barth u ponedjeljak, 18. maja, a prisustvovaće i predstavnici Ministarstva civilnih poslova i Ministarstva finasija i trezora BiH.

Nakon Sarajeva, isti skupovi biće održani u Banjoj Luci i Mostaru.