U štrajku od 20. januara
0

Usaglašeni stavovi oko Aerodroma Banja Luka

SRNA
U Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske danas je održan sastanak predstavnika štrajkačkog odbora radnika Aerodroma Banja Luka, predstavnika Nadzornog odbora preduzeća i resornog ministarstva na kojem su usaglašena pitanja, koja bi narednih dana trebala biti i konkretizovana, potvrdio je Srni predsjednik Štrajkačkog odbora i Sindikalne organizacije preduzeća "Aerodromi Republike Srpske" Rodoljub Kajkut.

"Za tri-četiri dana sve bi trebalo biti konkretizovano i postignut sporazum. Još razgovaramo i mislim da ćemo do četvrtka završiti sve i da će doći do okončanja štrajka sa potpisivanjem sporazuma", rekao je Kajkut.

On je istakao da su radnici Aerodroma Banja Luka još uvijek u štrajku radi zaštite ekonomskih i socijalnih prava, naglasivši da se u potpunosti poštuje minimum procesa rada.

Kajkut je potvrdio da su sastanku prisustvovali ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, pomoćnik ministra za željeznički, vodni i vazdušni saobraćaj Vesna Vožni i članovi Nadzornog odbora.

"Konkretizovali smo neke stvari. Nadzorni odbor će sutra i prekosutra da zasijeda kako bi donijeli određene zaključke i odluke, nakon kojih bi i Štrajkački odbor konkretizovao sporazum o obustavi štrajka. Mislim da ćemo doći do pozitivnog rješenja", rekao je Kajkut.

Radnici Aerodroma Banja Luka u štrajku su od 20. januara. Oni traže smjenu kompletnog rukovodstva preduzeća zbog, kako tvrde, nepoštivanja zaključaka Vlade Republike Srpske, zatim isplatu pune plate, jer prema sporazumu od 2008. godine sa tadašnjim direktorom primaju 70 odsto plate, potpisivanje pojedinačnog kolektivnog ugovora, donošenje pravilnika o zaštiti na radu, plaćanje doprinosa i poboljšanje uslova rada.

Na banjalučkom Aerodromu zaposleno je 59 radnika.