BiH - Crna Gora
0

Usaglašeni sporazumi o graničnim prelazima

SRNA
GP Izačić
GP Izačić
Delegacije BiH i Crne Gore usaglasile su danas u Sarajevu tekstove sporazuma između Savjeta ministara BiH i Vlade Crne Gore o graničnim prelazima za međunarodni saobraćaj, te o pograničnom saobraćaju.

Sporazume su usaglasile delegacije Državne komisije za integrisano upravljanje granicom BiH i Komisije za određivanje graničnih prelaza i utvrđivanje režima pograničnog saobraćaja Crne Gore, predvođene predsjednicima Mijom Krešićem i Milanom Paunovićem.

"U skladu s tim, Komisije se obavezuju da u skladu sa nacionalnim zakonodavstvima, provedu proceduru potpisivanja, zaključivanja i potvrđivanja sporazuma", izjavila  je Srni portparol Ministarstva bezbjednosti BiH Milada Dreca.

Prema njenim riječima, članovi državnih komisija, razmatrali su i prihvatili elaborat o zaprečavanju puteva pogodnih za ilegalni prelazak državne granice između BiH i Crne Gore.

Takođe su zadužili zajedničku radnu grupu da najkasnije do 15. decembra sačini prijedlog lokacija koje će blokirati nadležni organi BiH i Crne Gore.

Državna komisija za integrisano upravljanje granicom BiH će istovremeno, zadužiti Upravu za indirektno oporezivanje i Graničnu policiju BiH da do 15. decembra, dostave prijedlog  o modalitetima korištenja novoizgrađenih graničnih prelaza Zupci - Sitnica i Klobuk - Ilino Brdo, kao zajedničkih lokacija za zajedničko vršenje kontrole.

 Uz to, članovi državnih komisija su dogovorili da prilikom otvaranja novih graničnih prelaza, posebno u graničnom saobraćaju, sagledaju mogućnost određivanja zajedničkih lokacija za ove prelaze.