BiH
0

Usaglašen Zakon o zaštiti žiranata, može stupiti na snagu

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zakon o zaštiti jemaca u Federaciji BiH usaglašen je na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta u Sarajevu i može stupiti na snagu po objavi u Službenim novinama.

Ovaj zakon odobren je i ranije u Predstavničkom domu a nedavno i u Domu naroda, ali nije mogao stupiti na snagu jer je u drugom domu (Domu naroda) odobreno i 36 amandmana zbog čega se tekstualno razlikovao u dva doma pa ga je trebalo usaglasiti.

Nijedan zakon, naime, ne može biti operativan ako u oba doma ne bude odobren u istom tekstu.

Usaglašavanje je postignuto tako što je danas Predstavnički dom odobrio, uz osnovni tekst zakona, i 36 amandmana prihvaćenih u Domu naroda.

U osnovi, zakon predviđa zaštitu žiranata tako što obavezuje banke da, u slučaju neuredne otplate kredita odobrenih klijentima, prvo iscrpe sve mogućnosti za naplatu od glavnog dužnika pa tek onda posežu za obavezama žiranata.

Zakon je predložila poslanica u Predstavničkom domu Aida Čikić, ističući da u sadašnjoj praksi banke olako pozivaju žirante čim glavni dužnik ne izmiruje uredno kreditne rate.

Današnja sjednica Predstavničkog doma, na kojoj je odobren i Nacrt federalnog budžeta za iduću godinu, završena je oko 18 sati.