BiH
0

Usaglašen Zakon o graničnoj kontroli

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Poslije intenzivnih razgovora u Sarajevu i Banjoj Luci, između ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Tarika Sadovića i ministara unutrašnjih poslova Federacije BiH i RS-a Muhidina Alića i Stanislava Čađe, usaglašeni su Zakon o graničnoj kontroli i Zakon o kontroli kretanja oružja i vojne opreme.

Usvanje ovih zakona, predstavljat će ispunjavanje važnih obaveza iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima BiH sa EU, saopćio je Kabinet ministra sigurnosti BiH.

Odbor za unutrašnju politiku Vijeća ministara BiH, jednoglasno je podržao ove zakone. Ženevski centar za demokratsku kontrolu oružanih snaga (DCAF), kao partner Ministarstva sigurnosti BiH u vezi graničnih pitanja, također je, podržao donošenje Zakona o graničnoj kontroli, jer je u znatnoj mjeri usaglašen sa evropskim standardima u ovoj oblasti.

Ministarstvo sigurnosti BiH uputilo je Vijeću ministara BiH novi Zakon o sprječavanju pranja novca i finansiranju terorizma, koji je izradila i usaglasila interresorna radna grupa, sastavljana od predstavnika svih relevantnih institucija države i entiteta. Ovaj Zakon donosi značajna poboljšanja u odnosu na postojeći, jer su ugrađene preporuke ključnih međunarodnih institucija u ovoj oblasti, prije svih FATF-a (Financial Action Task Force), a u skladu sa Trećom direktivom Evropske komisije, kaže se u saopćenju.