BiH
0

Usaglašen protokol o saradnji skupština RS-a i Srbije

FENA
Kolegij Narodne skupštine Republike Srpske je na današnjoj sjednici verifikovao protokol o saradnji Narodne skupštine RS-a i Narodne skupštine Srbije koji bi trebalo da bude potpisan u Banjoj Luci 9. januara 2008. godine, na Dan RS-a.

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić da je protokol nastavak saradnje dvaju parlamenata koja traje već godinama, a bit će potpisan na osnovu Sporazuma o specijalnim paralelnim vezama RS-a i Srbije.

Ovim protokolom predviđeno je da, pojasnio je, radna tijela i komisije parlamenata, ukupno njih 13, sarađuju i imaju sastanke jednom godišnje u vezi s obrazovanjem, reformom penzionog osiguranja, ekonomskom saradnjom, evropskim integracijama i administrativnim pitanjima.

Protokolom je predviđeno da skupštinske službe utvrde planove saradnje i boravka stručnih radnika i u jednom i drugom parlamentu, te da se rukovodstva parlamenata sastaju najmanje dva puta godišnje da bi analizirali potpisani protokol.

Kolegij Skupštine RS-a je na današnjoj sjednici zaključio i javni konkurs za nevladine organizacije i udruženja građana koja su se prijavila da prisustvuju sjednicama Narodne skupštine u narednoj godini.

Ukupno su na konkurs stigla 32 zahtjeva tih organizacija.