BiH
0

Uručeni ključevi stanova u obnovljenoj zgradi u Novom Sarajevu

Piše: Nedim Grabovica
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com)
Ministar stambene politike Čedomir Lukić i načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo danas su, porodicama čiji su stanovi uništeni početkom agresije na BiH, uručili ključeve stanova u obnovljenoj zgradi u Zagrebačkoj ulici na broju 3a.

Stanari, međutim, i nisu baš zadovoljni učinjenim. Kako kažu, nakon dvadeset godina, dobili su stanove koje sami moraju renovirati, jer je ministarstvo obnovilo samo zgradu.

"Ne mogu reći da sam baš sretan. Trebalo im je dvadeset godina da obnove zgradu i danas nama uručuju samo ključeve stanova koje treba u potpunosti renovirati. Nemamo čak ni parket" kazao nam je stanar Ergin Namoni.

Penzionerka Verica Banković kaže kako nema od čega obnoviti svoj stan. "Za sve radove je potrebno još oko 40.000 KM, a odakle ja to da platim", pita se Verica.

"Projekt koji Ministarstvo stambene politike vodi već duži niz godina, u okviru kojeg je i ovaj objekt, podrazumijeva sanaciju samo zajedničkih dijelova zgrade, kako bi samo osigurali stanarima pristup njihovim domovima. Oni dalje trebaju završiti sanaciju, jer mi nismo u mogućnosti više. Postoji još objekata koji nisu ni u ovoj fazi, a treba ih uraditi", kazao je ministar stambene politike, Čedomir Lukić.

Nedžad Kolodžo, načelnik Općine Novo Sarajevo, je istakao kako će se potruditi da ovim stanarima osigura pomoć, tako što će privući neke humanitarne organizacije, koje će pomoći obnovu njihovih stanova.