Općina Centar
0

Uručeni ključevi stanarima Radićeve 2

Sarajevo-x.com
U stambenoj zgradi u ulici Radićeva 2, načelnik Općine Centar Dževad Bećirević je 8. oktobra 2009. godine, simboličnim uručenjem ključeva stanarima, ozvaničio završetak projekta sanacije pet stanova uništenih u katastrofalnom požaru koji se, prilikom eksplozije plina, dogodio u maju prošle godine, kada su dvije sugrađanke izgubile živote dok je nekoliko stanara povrijeđeno.

Uručujući ključeve obnovljenih stanova, načelnik Bećirević je izjavio da je tužan zbog velike tragedije koja se dogodila u Radićevoj 2.

"Tokom cijelog projekta sanacije štete od požara, u vrijednosti 110.000 KM, Općina Centar je uložila najviše napora i sredstava. Odlukom Općinskog vijeća Centar izdvojeno je 80.000 KM, dok je Ministarstvo za stambenu politiku Kantona Sarajevo dalo 16.000 KM, a ostatak sredstava je obezbijedilo Triglav osiguranje", kazao je Bećirević. Danas su ključevi uručeni Fatimi Smajić, Habibi Tanović i Vojislavu Puškareviću - bratu tragično preminule Biljane Puškarević. Također su sanirani i stanovi u vlasništvu Ferida Čustovića i Marine Nezirović-Vasić.

Primajući ključeve, stanarka zgrade Fatima Smajić je zahvalila Općini i drugima koji su pomogli da se vrati u svoj potpuno i lijepo obnovljeni dom.

Projektom sanacije štete od požara u Radićevoj 2, kojeg je uradio Institut za ispitivanje materijala i konstrukcija Građevinskog fakulteta u Sarajevu, u stanovima su ponovo sagrađeni pregradni zidovi, ugrađena nova unutrašnja stolarija, izvršena zamjena elektroinstalacija, ugradnja novog parketa i postavljanje keramičkih pločica u kupatilima te krečenje svih prostorija. Osim toga, na zgradi je izvršena sanacija dijela uništene krovne konstrukcije i vanjskog zida te izmijenjena vanjska stolarija koja je stradala u požaru.