BiH
578

Uručeni ključevi automobila ratnim vojnim invalidima

Piše: E.S.H.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata Zukan Helez danas je uručio ključeve automobila 100-postotnim ratnim vojnim invalidima prve kategorije koji su ispunili uvjete za ostvarivanje tog prava.

Dodijeljeni su ključevi 20 automobila marke Seat. Ministar Helez je rekao da je današnja dodjela automobila ono što je Ministarstvo "ostalo dužno" od prošle godine.

"Odabir dobavljača i odabir korisnika smo radili skupa sa predstavnicima ove kategorije boraca. Nismo željeli napraviti nijedan pogrešan korak. Onaj ko dođe poslije mene na ovu poziciju, želim da nastavi ono što smo dogovorili da u naredne dvije godine dodijelimo po 20 automobila uz onih 60 redovnih automobila", kazao je Helez i dobitnicima poželio da pređu mnogo kilometara sa svojim porodicama.

Mujo Aganović, član Saveza RVI-paraplegičara i predsjednik Komisije za odabir kandidata se zahvalio ministru Zukanu Helezu i podsjetio na korektnu saradnju sa Ministarstvom za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata.

"U budućnosti ćemo nastaviti suradnju, uprkos globalno teškoj situaciji, sigurni smo da ćemo unaprijediti naša primanja i realizaciju naših prava. Nadam se da ćemo vratiti naše dostojanstvo", kazao je Aganović.

Ministru Helezu je uručena slika, djelo ratnog vojnog invalida Šefika Patkovića iz Zenice. Uručene su i zahvalnice Helezovim saradnicima Ibrahimu Ganibegoviću i Besimu Hodžiću.

Kroz postupak međunarodnog tendera Federalno ministarstvo je obavilo proceduru javne nabavke i u otvorenom postupku odabralo najpovoljnijeg dobavljača, firmu ASA Auto. Direktor ASA-e Senad Olovčić je rekao da je veliko zadovoljstvo realizirati uspješnu saradnju, te da je ASA samo bitna karika, čija je dužnost da automobile isporuči na vrijeme.

Fuad Sačić je dobitnik automobila. Za Klix.ba je istakao da će mu automobil služiti i da mu je veoma potreban, jer je u kolicima.

"Želim se zahvaliti Vladi FBiH i ministarstvu. Mi smo dali svoje zdravlje, svoje dijelove tijela i svoju mladost za opstanak Bosne i Hercegovine i ovo nam znači puno", rekao je Sačić.

Automobile su dobili: Mujo Aganović, Šefik Čizmić, Esad Čabrić, Hidajet Ibrahimović, Zijad Imamović, Jasmin Junuzović, Senad Kunić, Dragica Lagumdžija, Edin Livnjak, Ramo Muratović, Haris Muratspahić, Zlatko Radoš, Fuad Šačić, Pavo Šekerija, Sead Šeta, Jadranko Strižak, Selvedin Šut, Fadil Velibašić, Predrag Vukosav i Admir Zukić.

Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata i kompanija ASA Auto su u maju potpisali Sporazum o isporuci prvih 60 automobila za 100-postotne ratne vojne invalide prve kategorije.

Sredstva za nabavku automobila osigurali su Vlada Federacije BiH i Ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata.