BiH
3

Uručene Šestoaprilske nagrade, Edin Džeko novac donirao u humanitarne svrhe

Puše: M. B.
Edin Džeko (Foto: F. K./Klix.ba)
Edin Džeko (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Svečanom ceremonijom večeras je u Narodnom pozorištu obilježen 6. april - Dan Grada Sarajeva. Šestoaprilske nagrade uručene su bh. reprezentativcu Edinu Džeki i SOS Dječijem selu.

"Danas se pred nama nalaze veliki izazovi. Danas trebamo čuvati i graditi duh i ćud, onu koja nas je na stotine povezala na jednom mjestu. Samo svezani pupčanom vrpcom možemo opstati i sačuvati vrijednost. Grad Sarajevo je najpoželjniji grad u svijetu, učinimo da naš grad bude poželjan i za nas", rekao je gradonačelnik Grada Sarajeva Ivo Komšić.

Na početku su uručene nagrade "Graham Bamford" hrabrim Sarajlijama Almiru Dautoviću, Alenu Deliću, Mevludinu Muhoviću i Samiru Seferoviću koji su pomogli pri pokušaju spašavanja Emira Murge i Adnana Ćatića iz nabujale Miljacke.

Kolektivna nagrada uručena je SOS Dječijim selima u BiH.

"Ponosni smo na porodični model koji njegujemo i ponosni smo na 808 djece koje podržavamo", rekao je nakon uručivanja nagrade direktor SOS Dječijih sela Amir Omerović.

Nakon što je pročitao dirljivo pismo djevojčice koja je u Dječijem selu, prisutinima se obratio Rijad Gvozden, bivši štićenik ove ustanove a današnji glumac.

"SOS Dječija sela daju djeci vjetar u leđa i hrabre ih te pomažu da postanu dobri ljudi što je najvažnije", istakao je Gvozde.

Nakon toga uručena je nagrada, kako je rekao Gradimir Gojer, zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća Grada Sarajeva, "čovjeku koji je ujedinio BiH" Edinu Džeki.

"Mogao bih se mnogima zahvaljivati, ali najveće zasluge za sve moje uspjehe imaju moji roditelji, moja sestra, moja porodica. Oni su uvijek vjerovali u mene, davali mi snagu. Ovdje sam večeras zbog njih, njihove ljubavi i pažnje. Bilo je i onih koji su sumnjali, ali zbog njih i onih koji su me podržavali radio sam iz dana u dan sve više. Nagrada mog Sarajeva mi je nešto posebno, ispunjava me kao osobu, čovjeka, sprotistu. Kao mali sam sanjao da ću se jednog dana obratiti svome Sarajevu i reći mu koliko mi znači i večeras sam zahvaljujući svom odricanju i trudu ovdje što mi govori da i ja njemu značim", rekao je Džeko uz obećanje da će svaki igrač Reprezentacije BiH dati sve od sebe da se BiH plasira u Svjetsko nogometno prvenstvo.

Dijamant je i ovaj put pokazao koliko veliko srce ima te je novčani dio Šestoparliske nagrade donirao u humanitarne svrhe.