BiH
0

Uručene nagrade za najbolje novinarske radove o odnosima EU i BiH

FENA
Delegacije Evropske komisije u BiH amabasador Michael Humphreys uručio je danas u Sarajevu nagrade autorima najboljih novinarskih izvještaja o odnosima Evropske unije i BiH, u povodu 9. maja, Dana Evrope.

Nagrade su dodijeljene za tri najbolja rada pristigla na konkurs za elektronske i štampane medije, koji je Delegacija Evropske komisije u BiH raspisala krajem prošle godine.

Prvu nagradu od 1.500 KM dobio je Šefik Dautbegović (Oslobođenje), drugu nagradu od 1.000 KM osvojio je Mirsad Bajtarević (BH Radio 1), dok je treća nagrada od 500 KM pripala Elviri Ahmetović (NTV Hayat).

Kako je kazao ambasador Humphreys, ideja konkursa jeste da se promovira uloga medija u informiranju svih slojeva društva o odnosima između EU i BiH. Svi nagrađeni radovi, kako je istaknuo, pokazali su najbolje razumijevanje toga šta predstavlja budućnost BiH u Evropskoj uniji.

"Vjerujem da je uloga i značaj medija u tom smislu ogroman. Uloga medija će biti značajnija ako želimo da javnost shvati šta znači za jednu zemlju da ima ambiciju postati članica EU. Vi morate pokazati i pozitivne i negativne stvari u EU, a to morate činiti odgovorno", naglasio je Humphreys.

Ambasador Republike Austrije u BiH, zemlje koja trenutno predsjedava EU, Werner Almhofer ocijenio je kako sloboda izražavanja predstavlja jednu od fundamentalnih vrijednosti EU. Profesionalnost novinara, dodao je, osnovni je promotor zaštite ljudskih prava.

"Učesnici konkursa pokazali su veliki interes za poslove EU. Oni su pokušali dosta komplikovanu strukturu EU pojasniti javnosti te im približiti i one stvari koje često diplomati Evropske unije ne uspijevaju objasniti, a sve u cilju približavanja ideje EU građanima BiH", kazao je Almhofer.