BiH
0

Uručen mamograf Domu zdravlja Višegrad

Sarajevo-x.com
Predstavnice Asocijacije udruženja za brigu o pacijenticama/pacijentima oboljelim od raka dojke u BiH uručila je mamograf Domu zdravlja Višegrad, te na ovaj način omogućili da žene iz ove regije imaju kvalitetniju zdravstvenu zaštitu. Sredstva za kupovinu mamografa prikupljena su u okviru kampanje "Zagrljaj podrške“, a cijena jednog mamografa je 75.000 KM.

"Veliko zadovoljstvo je što danas, godinu nakon početka kampanje „Zagrljaj podrške“, možemo reći da su ispunjeni ciljevi, te da je podignuta svijest kod žena, a i da su prikupljena sredstava za kupovinu mamografa za domove zdravlja u Olovu i Višegradu“, rekla je Suadeta Bobić, predsjednica Asocijacije.

Ona je istaknula da je u okviru kampanje prikupljeno 140.000 KM, te da je dodatnih 10.000 KM obezbijedila kompanija Hoffman La Roche Ltd. Basel.

Obzirom da će Dom zdravlja Višegrad uskoro preseliti u nove prostorije, ovaj mamograf omogućava i kvalitetno kompletiranje potrebne opreme, kao bitan segement zdravstvene zaštite.

"Veoma smo zahvalni ministrima zdravstva iz Republike Srpske i Federacije BiH koji su imali sluha i donijeli odluku da se ovaj mamograf donira u Višegrad“, naglasila je Jasna Vidaković, direktorica Doma zdravlja Višegrad.

Prema riječima Azre Ikalović, zamjenice predsjednice Asocijacije veliki zadatak je pred Udruženjem žena oboljelih od raka dojke Aska iz Višegrada, koje u narednom periodu mora animirati žene u ovom dijelu naše zemlje da redovno dolaze na preglede.