Prijatelj tv voditelja za Klix.ba
250

Đurić: Džanko je zbijao šale sve dok ga nisu uspavali

Piše: D. Brkić
Nenad Đurić
Nenad Đurić
Četiri sata trajala je transplantacija jetre Nisvetu Džanki, uredniku i voditelju serijala "Pozitivna geografija" na Federalnoj televiziji.

Omiljeni televizijski voditelj smješten je na Odjel intenzivne njege UKC Tuzla i pod budnim je nadzorom tuzlanskih ljekara. Transplantacija je, prema riječima ljekara, protekla bez problema, a Džanko je jetru dobio od 56-godišnje žene koja je imala potpisanu donorsku karticu i koja je nedavno umrla prirodnom smrću.

U holu UKC Tuzla zatekli smo Nenada Đurića, dugogodišnjeg Džankinog prijatelja i reditelja, koji je "upijao" svaku riječ ljekara, a sa posebnim emocijama je primao vijesti o zdravstvenom stanju svog prijatelja. U prvi mah smo pomislili kako je riječ o Džankinom bratu ili bliskom srodniku, a Đurić nam je rekao:

"Dugo smo zajedno tako da smo počeli ličiti jedan na drugoga”, kazao je Đurić, koji je iz Sarajeva u Tuzlu dovezao Nisveta Džanku, a potom i dočekao radosne vijest o uspješnoj transplantacije.

"Dobili smo informaciju o mogućoj transplantaciji od našeg prijatelja Elmira Huremovića Bate iz Tuzle i producenta Almira Šahinovića iz Sarajeva. Vrlo brzo smo kontaktirali Džankine ljekare iz KC Sarajevo, koji su dali zeleno svjetlo i krenuli smo za Tuzlu. Jutros oko 7 sati je već bio na operacionom stolu”, kaže Đurić.

Tokom puta od Sarajeva do Tuzle Džanko je, prema Đurićevim riječima, bio dobrog raspoloženja. Kaže kako se šalio cijelo vrijeme, a prestao je kada je zaspao usljed dobijene anestezije.

"Nije on čovjek koji se plaši. Nije imao takvu vrstu problema. Njemu se u ovom slučaju sve poklopilo. Narodski rečeno transplantacija u Tuzli mu je kec na deset. Iskoristio je tu šansu, a nadam se da će sve ostalo ići svojim tokom”, kaže on.

Podsjetimo kako je Nisvet Džanko transplantaciju jetre trebao obaviti u italijanskoj Padovi. Organizovana je akcija prikupljanja novčane pomoći, ali je, kako kaže Đurić, transplantacija u Padovi bila prilično maglovita.

"Ko zna koliko bi morao čekati. Još jedan naš pacijet je u Padovi od janura i ne zna se kada će biti podvrgnut transplantaciji. Džanko je imao sreće, a sreća prati dobre ljude", kazao je Nenad Đurić za Klix.ba.