Zbog prekida isporuke plina
0

Urgentna instrukcija predstavništvima BiH u EU

FENA
Sven Alkalaj
Sven Alkalaj
Zbog prekida isporuke plina BiH, ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj uputio je urgentnu instrukciju svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u zemaljama Evropske unije, svim misijama BiH akreditiranim u Evropi, te ambasadama naše zemlje u Moskvi, Bernu, Oslu, Beogradu, Zagrebu, Podgorici i Skoplju, saznaje Fena u MVPBiH.
  • S obzirom da je usljed prekida isporuke ruskog plina u Bosni i Hercegovini nastupila kriza, koja po svojim dimenzijama može izazvati nepredvidive posljedice, kako po stanovništvo tako i po privredne subjekte u BiH, obavezni ste da permanentno pratite razvoj situacije, pratatite mjere i korake koji se preduzimaju u zemljama prijema, pratite posljedice koje su uzrokovane prekidom snabdijevanja stanovništva i privrednih subjekata, i sve medijske napise u vezi sa krizom, kaže se u instrukciji ministra Alkalaja.

Osim toga, šef bh. dilomatije od njih traži da ustanove stalna dežurstva u njihovim DKP-ima i misijama, odrede kontakt osobe sa brojevima mobilnih telefona i e-mail adresom, ostvaruju svakodnevni kontakt sa nadležnim institucijama u zemlji prijema i po mogućnosti u zemljama nerezidentnog pokrivanja, obavještavaju pojedinačno o svakoj promjeni situacije, te obavještavaju o direktnim ili indirektnim vezama, relacijama, korelacijama i posljedicama u odnosu na Bosnu i Hercegovinu.

Na kraju, u Alkalajevoj instrukciji se od predstavništava BiH traži da stalno, kontinuirano objektivno i precizno izvještavaju Ministarstvo o svim promjenama, mjerama, odlukama, postojećim rezervama i alternativama snabdijevanja prirodnim gasom u zemljama prijema.