BiH
3

Uređenje zelenih površina u Čekaluši

Klix.ba
Tokom proteklog perioda u ulici Čekaluša (preko puta Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH - Čekaluša 86) okončani su radovi na uređenju platoa i okolne zelene površine.

Projekt je urađen u okviru Programa uređenja manjih javnih i zelenih površina na području općine Centar, kojeg realizuje općinska Služba za prostorno uređenje i komunalne poslove u saradnji sa komunalnim preduzećem Park. Za realizaciju projekta u Čekaluši Općina Centar je izdvojila 26.370 KM.

Na pomenutoj lokaciji, koja administrativno pripada Mjesnoj zajednici Park-Višnjik, tokom radova je uklonjena oštećena betonska podloga i dotrajale ploče. Radi statičkog ojačanja platoa izgrađen je novi armirano-betonski potporni zid dužine devet metara i visine 1,4 metra. Na platou površine 120 m2 postavljen je novi tamponski i betonski sloj a potom kulir ploče. Po okončanju tih radova ugrađena je zaštitna željezna ograda i postavljeno sedam parkovskih klupa i četiri kante za otpatke sa pepeljarama.

Kad je riječ o hortikulturnom uređenju zelene površine oko platoa, uklonjeno je staro samoniklo grmlje umjesto kojeg je posađena trava na površini od 50 m2. Preostaje još sadnja ukrasnog grmlja i sezonskog cvijeća u betonsku arlu četvrtastog oblika i žardinjere na platou te 74 metra žive ograde oko platoa, kao i deset sadnica bjelogoričnog grmlja i dvije sadnice drveća bjelogorice.

U okviru Programa uređenja manjih javnih i zelenih površina na području općine Centar djelatnici preduzeća Park su na području MZ Park-Višnjik izvršili i rekonstrukciju 50 m2 zelene površine na uglu ulica Hazima Šabanovića i Čekaluša gdje su posadili 16 metara žive ograde a zatim postavili željeznu ogradu kao zaštitu od nepropisnog parkiranja motornih vozila. Osim toga uredili su zelenu površinu u neposrednoj blizini prostorija Mjesne zajednice Park-Višnjik (Čekaluša 69) gdje su zasadili novu travu na površini od 50 kvadrata i postavili zaštitnu željeznu ogradu.