Mostar
0

Uređenje i renoviranje Gradskog kupatila

FENA
Mostar
Mostar
Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić i federalni ministar prostornog uređenja Salko Obhođaš potpisali su danas u Gradskoj upravi Ugovor o sufinanciranju uređenja i renoviranja Gradskog kupatila u Mostaru.

Kako stoji u ugovoru, Ministarstvo prostornog uređenja sudjelovat će u sufinanciranju ovog projekta sa 100.000 maraka.

U izjavi za novinare ministar Obhođaš kazao je kako se gradsko kupatilo, odnosno objekt koji je sagrađen 1914. godine i obnovljen u prvoj fazi sredstvima talijanske donacije 2000. godine, nalazi na popisu nacionalnih spomenika, pa da ga zbog toga treba renovirati.

"Ova sredstva bit će doznačena na račun Grada, a potom će se proslijediti RMC-u 'Dr. Safet Mujić' kao korisniku objekta nakon čega će biti raspisan natječaj za izvođenje radova, prije svega na uređenju bazena", kazao je Obhođaš.

On je istaknuo važnost čuvanja, obnove i stavljanja u funkciju objekata koji se nalaze na popisu nacionalnih spomenika, dodavši kako je ove godine u proračunu osigurano 6,4 milijuna konvertibilnih maraka, od čega je tek 3 miliona utrošeno za očuvanje nacionalnog blaga.

U svom obraćanju prisutnima gradonačelnik Bešlić kako vjeruje da će ovakvih projekata biti još više jer Mostar ima veliki broj objekata koji su nacionalni spomenici, a za koje grad nema sredstava da ih sam obnovi i zaštiti.

Bešlić je stoga istaknuo važnost udruživanja financijskih sredstava od lokalne preko županijske, entitetske i državne razine jer se tako može puno više učiniti nego kad se djeluje pojedinačno.

Na kraju Bešlić je podsjetio kako je Grad Mostar preko Agencije Stari grad izdvaja oko milijun konvertibilnih maraka za obnovu i zaštitu nacionalnih spomenika.

Direktor RMC-a dr. Bajro Sarić zahvalio je gradonačelniku Bešliću i ministru Obhođašu na njihovu angažiranju u realizaciji spomenutog projekta.