Općina Centar
0

FOTO / Uređenje dječijih igrališta i zelenih površina

Sarajevo-x.com
U okviru programa uređenja manjih javnih i zelenih površina na području općine Centar, Služba za prostorno uređenje i komunalne poslove je tokom proteklog perioda angažovala komunalno preduzeće "Park" za uređenje više dječijih igrališta i zelenih površina na području devet mjesnih zajednica – za što je iz ovogodišnjeg općinskog budžeta izdvojeno 77.750 KM.

Tako je u MZ "Betanija-Šip" izgrađeno novo dječije igralište na ulazu u naselje Šip, sa parkovskim mobilijarom. Oko igrališta, na površini od oko 1.600 m2 zasađena je trava i 120 stabala tuje, te izgrađena pješačka staza između ulica Alipašina i Dejzina Bikića.

Na području MZ "Marijin dvor-Crni vrh" u parku iza hotela "Holiday Inn", u ulici Franca Lehara, postavljeno je 10 novih betonskih klupa sa naslonom, dok su na postojećim klupama zamijenjene štafle. Na dječijem igralištu kod obdaništa "Leptirić" u Kranjčevićevoj ulici postavljeni su željezni stubići te ofarbane drvene klupe i popravljena ljuljačka. I na dječijem igralištu u ulici Koste Hermana, smještenom pored obdaništa "Lane", urađena je popravka tri klackalice i tobogana te postavljene tri nove korpe za otpatke. U parku Hastahana radnici "Parka" su popravili tobogan i ugradili tri nove betonske klupe sa drvenim sjedištima.

U parkovima kod Druge gimnazije i kod "Austrijske kuće" izvršena je popravka postojećih i postavljeno šest novih klupa. Na dječijem igralištu kod "Austrijske kuće" radnici "Parka" su ofarbali mobilijar, a na dva igrališta – u podnožju Dalmatinske i na Čobaniji (između ulica Skenderija, Čobanija i Hamdije Kreševljakovića) popravili parkovski mobilijar.

U okviru pomenutog programa urađeno je hortikulturno oplemenjivanje zelenih površina na više lokacija. Tako je završena sadnja drveća duž Kranjčevićeve ulice kao i rekonstrukcija devastiranog travnjaka duž tramvajske pruge u Ulici Zmaja od Bosne. Duž Velikog parka posađene su razne vrste drveća, dok su u Ulici Antuna Hangija, na dijelu kod "Robot komerca", napravljena tri ružičnjaka.

U Ulici Patriotske lige - na dijelu od pijace Ciglane do Olimpijskog stadiona kao i duž Bolničke ulice posađena su nova stabla kestena. Hortikulturno je uređen prostor oko spomen-obilježja u Ulici Ismeta Mujezinovića, na površini od 80 m2. Također su posađene nove sadnice lipe duž šetnice uz Miljacku koja povezuje mostove Skenderija i Vrbanja.