BiH
0

Uredba o autocestama u Federaciji BiH

FENA
Vlada Federacije BiH donijela je u četvrtak Uredbu o autocestama u Federaciji BiH.

Uredba je izraz opredjeljenja da se za autoceste u FBiH i poslove upravljanja, održavanja i zaštite već izgrađenih dionica autoceste Zenica - Sarajevo razgraniče nadležnosti između Federalne direkcije za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta i JP Direkcije cesta FBiH u prijelaznom periodu do donošenja novog Zakona o cestama u FBiH.

Prema Uredbi autocesta je namijenjena isključivo za saobraćaj motornih vozila sa dvije fizički odvojene kolovozne trake za saobraćaj iz suprotnih smjerova, bez ukrštanja sa drugom cestom, željezničkom ili tramvajskom prugom.

Propisano je da odluku o tome koje javne ceste spadaju u kategoriju autoceste, donosi Vlada FBiH na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.

Nadležnost nad poslovima građenja, upravljanja i održavanja ima Federalna direkcija za autoceste u FBiH.

Ove poslove, u saradnji sa Federalnom direkcijom, može obavljati i JP Direkcija cesta FBiH, uz saglasnost Federalnog ministarstva prometa i komunikacija kojoj su, inače, do donošenja Zakona o cestama FBiH a najkasnije u periodu od godinu dana od donošenja ove uredbe, povjereni poslovi održavanja cesta.

Za korištenje autocesta plaća se taksa /cestarina/ koja je javni prihod Budžeta FBiH i uplaćuje se na poseban račun Trezora Vlade FBiH.

Sistemom naplate upravlja Federalna direkcija prema Pravilniku o sistemu naplate takse za korištenje autoceste.

Federalna direkcija će se finansirati iz Budžeta FBiH, iz naplate takse i drugih izvora finansiranja koji se utvrde Zakonom o cestama FBiH i odlukama Vlade FBiH prema prijedlogu Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, saopćeno je nakon sjednice.