BiH
0

Ured za veterinarstvo prijelazno rješenje za nastavak izvoza mliječnih proizvoda

FENA
Mirko Šarović i Jerko Ivanković Lijanović
Mirko Šarović i Jerko Ivanković Lijanović
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović danas je u Sarajevu održao sastanak s ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Jerkom Ivankovićem Lijanovićem i ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a Stevom Mirjanićem o temama vezanim za skori ulazak Hrvatske u Evropsku uniju.

Šarović je izjavio da je sastanak održan u skladu s preporukama Evropske komisije, te da bi zaključci sa sastanka trebali trasirati daljnji put ka ispunjavanju uvjeta za izvoz proizvoda biljnog i životinjskog porijekla, koji stoje pred Bosnom i Hercegovinom.

"Još nismo ispunili sve uvjete za dobijanje tzv. EU broja, odnosno dozvole za izvoz ovih proizvoda u Evropsku uniju. Jedna od ključnih prepreka u tom procesu je usaglašavanje zakona o poljoprivredi, o veterinarstvu i o sigurnosti hrane na državnom nivou kako bi bila definirana institucija koja bi garantovala da je hrana u Bosni i Hercegovini proizvedena po evropskim standardima. Danas smo se usaglasili da kroz interresornu radnu grupu snažno podržimo nastojanja da u što kraćem roku ova tri zakona budu usvojena", istakao je Šarović.

On je izrazio uvjerenje da bi ovi zakoni mogli biti usvojeni po hitnoj proceduri u narednih nekoliko sedmica.

Šarović je dodao da je razgovarano i o pregovorima koje BiH vodi sa EU u vezi prilagođavanja Privremenog trgovinskog sporazuma između Evropske zajednice i BiH, te o pismu koje je direktor Generalnog direktorata Evropske unije za proširenje Stefano Sannino uputio predsjedavajućem Vijeća ministara Vjekoslavu Bevandi.

"Sva trojica smo se usaglasili da je Evropskoj uniji potrebno iskazati spremnost za daljnje pregovore, kao i tražiti da uvaže argumente koje je BiH dosad iskazala, odnosno interese Bosne i Hercegovine koji su izraženi kroz platformu koju je usvojilo Vijeće ministara", naglasio je Šarović.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Jerko Ivanković Lijanović kazao je da su ministar Šarović i direktor Ureda za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba na sastanku iznijeli prijedlog privremenog rješenja za izvoz UHT mlijeka i sireva sa zrenjem starijim od 60 dana i nakon 1. jula, a do usvajanja potrebnog seta zakona.

"Predloženo je da Ured za veterinarstvo BiH, putem protokola, omogući entitetskim ministarstvima poljoprivrede da mogu angažovati veterinarske inspektore u izvoznim objektima, koji bi, u ime Ureda, izdavali, pregledavali pošiljke i izdavali dokumente za izvoz u EU. Očekujemo da prijedlog u narednoj sedmici bude usaglašen i sa Briselom kako bi naši prerađivači mogli izvoziti ove proizvode", pojasnio je Ivanković Lijanović.

Ministar Šarović je potcrtao da je u razgovorima sa funkcionerima Evropske unije istakao da bi Bosna i Hercegovina pristajanjem na potpunu trgovinsku liberalizaciju u prvi mah imala direktnu štetu višu od 50 miliona eura, što ovako slaba ekonomija ne bi mogla izdržati i zbog čega očekuje razumijevanje.

"Nastojat ćemo da osiguramo najbolju poziciju za Bosnu i Hercegovinu u ovim pregovorima i tražiti da nam maksimalno izađu u susret", rekao je Šarović.