BiH
0

Ured za veterinarstvo BiH prati širenje Schmallenberg virusa

FENA
Ured za veterinarstvo BiH prati širenje Schmallenberg virusa u Evropi i u slučaju potrebe postupit će u skladu sa svojim nadležnostima i preporukama Evropske komisije i Svjetske organizacije za zdravlje životinja (OIE), odgovoreno je danas Feni iz ove institucije na pitanje šta se poduzima u BiH u vezi sa širenjem ovog virusa kod preživara.

U odgovoru Feni se navodi da je nakon pojave novog virusnog oboljenja kod preživara u Njemačkoj, Holandiji i Belgiji uzrokovanog virusom iz roda Orthobunyavirus, privremeno nazvanog Schmallenberg virus, Ured za veterinarstvo Bosne i Hercegovine na svojoj službenoj stranici prenio službenu izjavu Stalnog odbora za lanac hrane i zdravlja životinja Evropske komisije povodom pojave ove bolesti.

Kako se radi o novom oboljenju životinja relevantne međunarodne institucije vrše ispitivanja na terenu i provođenje nadzora nad ovim virusom, radi dobijanja podataka na kojima će se zasnivati mjere kontrole ove bolesti.

Zbog svega navedenog, Evropska komisija će izraditi dokument sa smjernicama o načinu nadzora na osnovu kojeg će biti utvrđene i mjere nadzora koji će se provoditi u Bosni i Hercegovini.

Nadalje, prema službenoj informaciji Evropske komisije od 25. januara, sastavljenoj na radnoj grupi svih direktora veterinarskih uprava (Chief Veterinary Officers – CVO) 27 zemalja članica, zaključak je da zabrana uvoza preživara i proizvoda porijeklom od preživara nije opravdana, jer oni ne predstavljaju rizik za prijenos bolesti, budući da se bolest najvjerovatnije prenosi preko vektora, odnosno insekata, što dalje znači da je kruženje virusa u toku zime malo vjerovatno.

Odmah po dobijanju informacije o pojavi novog virusa Ured je izvršio analizu podataka o uvezenim govedima, ovcama i kozama u Bosnu i Hercegovinu u 2011. godini porijeklom iz ovih zemalja pri čemu je utvrđeno da nije bilo uvoza gravidnih životinja u proteklom periodu, kažu u Uredu za veterinarstvo BiH.

U međuvremenu, Rusija je jučer suspendirala uvoz stoke i genetskog materijala iz Njemačke, Holandije, Belgije i Francuske zbog pojave malo poznate bolesti izazvane virusom Schmallenberg koja pogađa ovce, koze i goveda.

Evropska komisija je ocijenila da nema potrebe za mjerama koje je poduzela Rusija, jer u Evropi ne vlada vanredno stanje zbog pojave te bolesti, iako se ona pojavila na nekoliko stotina farmi.