BiH
5

Ured disciplinskog tužioca BiH: Registrovan predmet protiv Gorana Salihovića

Piše: M. S.
Nakon što su jučer mediji prenijeli da je Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) uputio zahtjev Uredu disciplinskog tužioca da ispita medijske navode u vezi s postupanjem glavnog tužioca u Tužilaštvu BiH Gorana Salihovića, iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH su potvrdili za Klix.ba da je protiv Salihovića registrovan predmet.

Predmet je registrovan po službenoj dužnosti u skladu s nadležnošću Ureda, a na osnovu medijskih objava u kojima su izneseni navodi o mogućoj povredi dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gorana Salihovića, navode iz VSTV-a.

"Ured će, u skladu sa odredbama Zakona o VSTV-u BiH, preduzeti potrebne radnje kako bi se ispitali navodi povrede dužnosti imenovanog nosioca pravosudne funkcije, pri čemu napominjemo da je obaveza Ureda da postupa u skladu s načelom povjerljivosti do donošenja odluke u navedenom predmetu", rekli su iz Press službe VSTV-a i dodali da jučer još uvijek nisu primili pritužbu organizacije TI BiH.

Već neko vrijeme traju prepucavanja između ministra sigurnosti Dragana Mektića i glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gorana Salihovića, a u vezi s istragama koje se vode u vezi s Bobar bankom i Pavlović bankom.

Mektić je u više navrata izjavljivao da Salihović "koči" istrage u kojima se spominju politički dužnosnici, posebno Milorad Dodik.

Salihović je te navode demantirao najavivši da će pokrenuti tužbu zbog klevete, a Tužilaštvo BiH je otvorilo istragu zbog pritiska na pravosuđe u slučajevima Bobar banka i Pavlović banka.