Besim Mehmedić
0

"Uradili smo sve da u obezbijedimo redovnu dostavu nafte i mazuta"

FENA
Uradili smo sve da u naredna tri-četiri dana obezbijedimo da dostava nafte i mazuta bude redovna, izjavio je večeras Feni Besim Mehmedić, mandatar za sastav Vlade Kantona Sarajevo, povodom situacije u Kantonu Sarajevo nastale nakon prekida dotoka prirodnog gasa Bosni i Hercegovini.

"Pošto zaista niko ne zna kada će ponovno prirodni gas krenuti prema BiH, moramo vidjeti šta ćemo s onim dijelom građana u padinskim dijelovima Sarajeva te u centru koji se griju isključivo na plin.

U ovom trenutku ne mogu reći šta ćemo učiniti, ali je sigurno da ćemo upotrijebiti sve - i stručnjake i sve što možemo da napravimo jedan bajpas, naročito u ovim hladnoćama", rekao je Mehmedić.

Alternativnog grijanja će sigurno biti što se tiče Toplana, tvrdi on.

"Jednim dijelom, kapaciteti električne energije koji dolaze u Sarajevo nam na neki način garantiraju da će se u onim dijelovima grada gdje su električne instalacije dobre, građani eventualno moći grijati na struju.

Ne pada mi na um da ikome govorim da racionalizira potrošnju bilo kakvog grijanja zato što su jako velike hladnoće", dodao je Mehmedić, pozivajući se ipak na mudro postupanje kad se radi o iznalaženju alternativnog načina za rješavanje trenutnih problema s grijanjem.

Mehmedić je jedan od učesnika poslijepodnevnog sastanka predstavnika kantonalne i Federalne vlade na kojem je, po njegovim riječima, postignuto sedam-osam zaključaka.

"Zatražio sam od predstavnika Federalne vlade da nam pomognu u rezerviranju sredstava potrebnih za nabavljače. U ovom trenutku se postavlja pitanje da li, iako imate novac, to pomaže jer je velika potražnja za naftom i mazutom", izjavio je.

Mehmedić je napomenuo da je kantonalna Vlada jako limitirana time što nema ni naznaku kada bi gas mogao ponovno doći u BiH, ali "ponašat ćemo se u smislu ublažavanja problema nastalih zbog nestanka plina", dodao je.