BiH
0

Uputstva za kretanje u poplavljenom području

SRNA
Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge u Vladi Brčko distrikta upozorilo je danas stanovnike Vučilovca i okolnih naselja, kao i druga lica, da bez velike potrebe ne ulaze na područja koja su poplavljena.

"Ukoliko imaju prijeku potrebu da ulaze na područja pogođena poplavom, dužna su da koriste zaštitnu opremu - gumene čizme i rukavice, maske za nos i usta, te zaštitna odijela", saopšteno je iz Odjeljenja Vlade Brčko distrikta za zdravstvo i ostale usluge.

Stanovništvo je upozoreno i da prilikom odlaska u područja pogođena poplavom obavezno nose flaširanu vodu, suvu i konzervisanu hranu, da vode računa o higijeni ruku, naročito prilikom konzumiranja hrane, pušenja cigareta i slično, da se drže dalje od oborenih električnih vodova, i da se, ukoliko dođe do povređivanja, obavezno jave u najbližu zdravstvenu ustanovu jer je svaku, pa i najmanju povredu, neophodno medicinski tretirati i provesti antitetanusnu zaštitu.

Stanovnicima Vučilovca i okolnih naselja data su i uputstva kako da se ponašaju prilikom povratka sa poplavljenih područja i to da po povratku sa terena opremu za jednokratnu upotrebu bace na za to predviđeno mjesto, a drugu opremu detaljno operu i dezinfikuju, zatim da operu ruke, lice i kompletno tijelo.

Takođe, potrebno je vozila koja su korištena za transport robe i ljudi oprati neposredno po povratku ili izvršiti dezinfekciju vozila, te se, ukoliko se pojave neki od simptoma bolesti koji upućuju na moguću zaraznu bolest, odmah javiti ljekaru.