FBiH
0

Upućen zahtjev za povećanje invalidnina od 20 posto

FENA
Udruženje invalidnih i hendikepiranih osoba u BiH traži od Vlade Federacije BiH povećanje invalidnina od 20 posto za sve kategorije invalida te apelira na Vladu da u Nacrtu budžeta za 2009. planira sredstva za ovo povećanje.

U saopćenju za javnost Udruženja istaknut je težak položaj invalida-civilnih žrtava rata, a posebno onih koji su invalidnost stekli kao djeca.

Ništa bolji nije položaj ni ostalih invalida, a dodatno ga otežava val poskupljenja u Bosni i Hercegovini.

Udruženje ne prihvata opravdanje da nema novca za invalide, s obzirom na najnovija povećanja plaća parlamentaraca FBiH.

  • Ne vjerujemo da će najavljena revizija invaliditeta za ratne vojne invalide donijeti ništa dobro istinskim invalidima. Najavljenu reviziju ne mogu vršiti isti ljudi koji su vršili reviziju 2005., s obzirom na to da je prethodna revizija enormno povećala broj invalida za koje sada ministar Zahid Crnkić tvrdi da su lažni. Ako je tako, onda on i njegovi saradnici moraju odgovarati jer su im oni donijeli rješenja o invalidnosti koje sada žele revidirati, pa je tako svaki treći pripadnik Armije RBiH i HVO-a stekao status invalida, istakao je Aziz Tafro, predsjednik Udruženja.

Kampanja o "lažnim" invalidima je, smatra Udruženje, samo paravan iza kojeg se krije namjera Vlade FBiH da i ovaj put ne poveća invalidnine te poručuje da će istrajati u zahjtevu za povećanje invalidnina i na krivičnoj odgovornosti pojedinaca iz Ministarstva za boračka pitanja FBiH za svako nezakonito doneseno rješenje o invalidnosti, stoji u saopćenju Udruženja.