Tužilaštvo BiH
0

Upućen prijedlog za određivanje pritvora Dominiku i Grapciju

FENA
Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH uputio je Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora državljanima Srbije iz mjesta Peć Robertu Dominiku (1954.) i Besimu Grapciju (1965), osumnjičenim za krivično djelo ''neovlašteni promet opojnim drogama''.

Osumnjičene su 13. decembra lišili slobode ovlašteni policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu - SIPA i sljedećeg dana predati su Tužilaštvu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Određivanje pritvora osumnjičenima predloženo je zbog opasnosti od bjekstva, s obzirom da su osumnjičeni državljani Republike Srbije, ne posjeduju državljanstvo BiH, niti imaju prijavljeno prebivalište u BiH, te da bi odlaskom sa teritorije BiH mogli postati nedostupni pravosuđu BiH.

Mjera pritvora je predložena i zbog postojanja opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, te na taj način ometati tok krivičnog postupka.

Robert Dominik i Besim Grapci sumnjiče se da su kao pripadnici organizirane grupe, koja je formirana radi neovlaštene međunarodne kupoprodaje, prenosa i prevoza opojne droge marihuana ''skunk'' iz Republike Srbije u BiH, od treće osobe u Sarajevu preuzeli 12 kilograma opojne droge marihuana ''skunk'', i sakrivali je u iznajmljenom stanu na području Sarajeva, s ciljem transporta u zemlje Evropske unije.