BiH
9

Uprkos upozorenjima: BiH na samit u Parizu ide bez usvojene državne saobraćajne strategije

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Bosna i Hercegovina na današnji sastanak zapadnobalkanskih lidera i vođa Evropske unije ide bez usvojene saobraćajne strategije na nivou BiH, uprkos tome što su visoki strani zvaničnici ranije upozoravali da je ova strategija uvjet da bi naša zemlja mogla tražiti sredstva iz EU.

Krajem juna ove godine komesar za proširenje EU Johanes Hahn naglasio je neophodnost usvajanja okvirne saobraćajne strategije na nivou BiH prije Samita zemalja Zapadnog Balkana u Parizu 4. jula, čime će biti omogućen pristup fondovima EU.

Naša zemlja u Pariz ide bez usvojene strategije saobraćaja na nivou BiH bez koje ćemo, kako je ranije izjavljivao ministar saobraćaja i komunikacija BiH Ismir Jusko, biti "dosta uskraćeni za ono što državu i njen saobraćajni sistem treba učiniti efikasnijim".

Bh. funkcioneri u Pariz idu s nacrtom saobraćajne strategije koju su pripremili konsultanti koje je platila Ambasada Velike Britanije.

"Saobraćajna strategija Federacije BiH usvojena je 20. juna, a strategija RS-a i Distrikta Brčko 23. juna 2016. godine. Navedene tri strategije su osnova za usvajanje državne strategije BiH, nacrta koji je pripremljen od konsultanata koje je platila Ambasada Velike Britanije. Dokument je pripremljen za usvajanje, ali će to zavisiti od usvajanja mehanizma koordinacije", rečeno nam je u Ministarstvu saobraćaja i komunikacija BiH.

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark također je u junu ove godine upozorio da je ključno da BiH ima usvojenu saobraćajnu strategiju do samita koji je nastavak berlinskog i bečkog sastanka.

Od ranije je poznato da je Ministarstvo saobraćaja i veza RS-a više puta obavještavalo Ministarstvo komunikacija i saobraćaja BiH o stavu Vlade RS-a da nije saglasna s izradom Strategije saobraćaja BiH i Akcionog plana, jer za njih ne postoji ustavni osnov, te da, uzimajući u obzir značaj finansijske podrške Evropske unije u BiH, Vlada RS-a poziva na hitno stavljanje u funkciju mehanizma koordinacije u oblasti evropskih integracija.

Iz RS-a su upozorili da je u skladu s Ustavom BiH i nadležnostima entiteta u oblasti saobraćaja jedino prihvatljivo rješenje donošenje entiteskih strategija.

Francusko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da su izgradnja povezujuće saobraćajne i energetske infrastrukture i programi za mlade na Zapadnom Balkanu ključne teme današnjeg susreta u Parizu zapadnobalkanskih lidera i vođa Evropske unije, a da je cilj da se kroz jačanje regionalne saradnje pospješi i približavanje zemalja EU.

Ovom samitu prisustvovat će i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić zajedno s premijerima regije, a kako je ranije najavljeno, Zvizdić će u Jelisejskoj palači prisustvovati plenarnoj sjednici šefova vlada na kojoj će biti razgovarano o evropskoj perspektivi regiona i saradnji u domenu migracija, sigurnosti i borbe protiv terorizma.

Uvodnu riječ održat će francuski predsjednik Francois Hollande, a skupu će prisustvovati njemačka kancelarka Angela Merkel i italijanski premijer Matteo Renzi.

Zajedno s premijerima Albanije, Makedonije, Kosova, Crne Gore i Srbije, Zvizdić će poslije potpisati Sporazum o osnivanju Regionalnog ureda za saradnju mladih (RVCO).

Podsjećamo, na samitu u Parizu okupit će se čelnici šest zemalja EU (Francuske, Njemačke, Austrije, Italije, Slovenije i Hrvatske) i šest zemalja zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Kosovo, Crna Gora i Srbija). Berlinski proces pokrenut je prije dvije godine kako bi se zemlje jugoistočne Evrope kroz regionalnu saradnju na konkretnim projektima približile EU.

Evropske integracije BiH već nekoliko mjeseci ispaštaju zbog političke krize u državi koja je rezultirala donošenjem odluke o objavljivanju rezultata popisa stanovništva u BiH. Tako naša zemlja još uvijek nije ispunila nijedan od uslova EU koji bi nas doveo do pozitivnog odgovora na aplikaciju za članstvo u ovoj međunarodnoj organizaciji.

Naime, Predsjedništvo BiH nije usvojilo adaptirani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), a vlasti u BiH još uvijek nisu postigle dogovor o mehanizmu koordinacije. Ranije su strane diplomate upozoravale bh. političare da je pored SSP-a i mehanizma koordinacije jedan od uslova i znatan napredak u sprovođenju mjera definisanih u reformskoj agendi.

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović ranije je izjavio kako BiH do 17. jula mora završiti prilagodbu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

"Mi to moramo završiti ma šta ko o tome mislio jer nam je to ulaznica za evropski put. Bez toga je jasno da će se naš put ka EU razvući te da bi bilo krajnje rizično za nas da se to ne uradi", rekao je Čović.