Velika Kladuša
0

Uprkos protestima, prodana benzinska pumpa Agrokomerca

FENA
Uprkos masovnim mirnim protestima radnika Agrokomerca i građana Velike Kladuše ispred zgrade Općinskog suda, benzinska pumpa je prodana, dok je ročište za prodaju Agrokomercove Tvornice za preradu mesa i hladnjače odgođeno.

Benzinska pumpa, čija je procijenjena vrijednost bila million KM, prodana je Fikretu Hadžiću iz Cazina, koji je dao najveću ponudu, u iznosu od 5,1 milion KM, na usmenom nadmetanju u kojem je učestvovalo 11 pravnih i fizičkih osoba.

Prije usmenog nadmetanja za prodaju Benzinske pumpe tražioci izvršenja - firma „Circle International“ iz Međugorja, i zastupnik radnika advokat Nedžad Sarajlija postigli su usmeni dogovor s direktorom Agrokomerca, Ekremom Šarićem za odgodu ročišta s ciljem postizanja vansudskog dogovora.

Međutim, sve je propalo jer treći tražilac izvršenja, firma „Čakin Benz“, nije prihvatila prijedlog s kojim moraju biti saglasni svi tražioci izvršenja.

Drugo ročište za prodaju Mesne industrije je odgođeno, jer se niko od kupaca nije prijavio. Zastupnici tražioca izvršenja, kompanije „Lijanovići“ i „Triglav osiguranja“, te pet radnika Agrokomerca prisustvovali su ročištu.

Vrijednost ove nekretnine procijenjena je na blizu 22 miliona KM, a drugo ročište bit će ponovo zakazano. Nekoliko hiljada građana mirno i dostojanstveno protestima su popratili oba ročišta izražavajući svoje nezadovoljstvo ovakvim načinom prodaje imovine ovog poduzeća.

Odbor za spas Agrokomerca, inače organizator protesta, najavio je dalju borbu dok se ne okonča postupak dokazivanja vlasništva nad imovinom ovog poduzeća pred Sudom u Strazburu.