BiH
22

Uprkos potvrđenoj optužnici Marina Pendeš ostaje ministrica odbrane BiH

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Iz Ministarstva pravde BiH saopćeno nam je da ministrica odbrane BiH Marina Pendeš prema važećim zakonskim propisima ostaje na čelu Ministarstva, jer, kako navode, niko nije kriv dok mu se ne dokaže suprotno.

"Ovo jeste ustavno načelo, a predviđeno je i međunarodnim dokumentima, odnosno Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i temeljnim slobodama odakle je preuzeta i ugrađena u naš krivični postupak", saopćeno nam je iz Ministarstva pravde BiH.

Naglašavaju da presumpcija nevinosti važi tokom cijelog krivičnog postupka, sve dok presuda ne stupi na pravnu snagu.

Još uvijek se ne može nagađati koliko dugo će se voditi postupak protiv Marine Pendeš s obzirom na to da bh. pravosuđe nije poznato po brzom djelovanju, posebno kada su u pitanju optužnice protiv političkih ličnosti.

Za razliku od državnih zakona, zakoni administrativno-teritorijalnih jednica oštrije gledaju na potvrđene optužnice.

Tako zakoni u Distriktu Brčko jasno preciziraju da čim se povede istražna radnja automatski dolazi i do suspenzije.

U nedavnom razgovoru za Klix.ba bivši ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić kazao je kako aktuelna ministrica odbrane BiH ima pristup mnogim tajnim i osjetljivim podacima koji su od državnog interesa.

Podsjećamo, Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Marine Pendeš (1964.), ministrice odbrane BiH, koju se tereti za kaznena djela - nesavjestan rad u službi i krivotvorenje službene isprave.

Optuženu se tereti da je u svojstvu službene osobe i imenovane dužnosnice u institucijama izvršne vlasti, obnašajući dužnost zamjenice ministra odbrane BiH, omogućila da se savjetniku u njenom kabinetu Ivi Miri Joviću isplaćuju pripadajuće plate i naknade, iako nije redovno dolazio na posao niti bio prisutan na radnom mjestu.

Kako bi se to prikrilo, u optužnici se navodi da je optužena svojoj sekretarici izdala naloge o vođenju navodnog Jovićevog prisustva na poslu, dok je provjerama utvrđeno da on nije redovno dolazio na posao, a ostvarivao je plate i naknade.

Na taj način, država je oštećena za iznos od blizu 17.000 KM koliko je Joviću isplaćeno na ime angažmana u svojstvu savjetnika, te mu je na taj način pribavljena nezakonita imovinska korist.