Nestao u lavini
0

Uprkos oluji na Kamešnici spasioci iz BiH i Hrvatske tragaju za alpinistom

FENA
Foto: HGSS
Foto: HGSS
Uprkos kiši, snijegu i noći na Kamešnici za alpinistom koji je tokom dana nestao u lavini, traga oko 60 pripadnika HGSS-a zajedno s kolegama iz Livna. Na putu su i gorski spasioci iz Ogulina, a ujutro na teren stižu nove snage, objavio je HGSS oko 22 sata.

Prema poslednjim informacijama s terena, potragu na Kamešnici dodatno otežava olujno nevrijeme praćeno grmljavinom, međutim gorski spasioci i dalje nastavljaju potragu.

Četverica alpinista koji su se u subotu uputili na Kamešnicu su vrlo iskusni alpinisti. Ova akcija je pokazala odličnu saradnju gorskih spasilaca iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. U akciji sudjeluju članovi iz Hrvatske te kolege iz Livna i Mostara. Na terenu su i psi tragači.

Alpinisti koji su se našli u lavini su HGSS-ovci iz Splita, Šibenika, Gospića i Zadra.

Potraga za četvrtim alpinistom će trajati cijelu noć. Područje koje treba pretražiti je površine 500 sa 500 metara.

Vinko Prizmić je večeras rekao za Dnevnik.hr da će se potraga za četvrtim alpinistom nastaviti i preko noći. Rekao je i da je lavina bila vrlo velika.

"Odlomilo se pola brda", rekao je Prizmić i dodao da se radi o stotinama hiljada kubika snijega te da je lavina nosila stabla i kamenje.

Lavina je krenula na oko 1.500 metara nadmorske visine, povukla alpiniste i zaustavila se 700 metara niže. Jedan od alpinista je malo prije 14 sati, odmah nakon nesreće, uspio pozvati kolege u pomoć.

GSS je na Twitteru objavio da su povrijeđeni alpinisti prebačeni u bolnicu.

Jedan alpinist helikopterom je prebačen u bolnicu u Splitu, a drugi je u bolnici u Livnu. Imaju višestruke prijelome, no srećom van su životne opasnosti. Treći spašeni alpinist je lakše povrijeđen i zemaljskim putem se spustio u pratnji spasioca.

Sniježna lavina zahvatila je alpiniste tokom zimskog uspona na najviši vrh Kamešnice, planine na granici Hrvatske i BiH, u Zagori iznad Sinja.