BiH
361

Uprkos odluci Ustavnog suda BiH, u RS-u se slavi Dan entiteta

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Uprkos presudi Ustavnog suda Bosne i Hercegovine vlasti u manjem bh. entitetu danas će obilježiti Dan sv. Stefana koji se slavi kao krsna slava i Dan Republike Srpske. Ovom obilježavanju prisustvovati će i premijer Srbije Aleksandar Vučić zajedno s ministri iz Vlade susjedne Srbije.

Centralnoj proslavi Dana RS-a i svečanoj akademija pod nazivom "Zavjet slobodi" u Banjoj Luci trebalo bi prisustvovati oko 1.200 zvanica kojim će se obratiti predsjednik entiteta Milorad Dodik.

Bošnjački politčari optužili su premijera Srbije Aleksandar Vučić da ovakvim posjetama podstiče destabilizaciju Bosne i Hercegovine. Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao je kako bi Vučić sa kompletnom Vladom Srbije trebao onda doći i na obilježavanja Dana nezavisnosti BiH.

Na drugoj strani, predsjednik srbijanske Vlade pozvao je sve stanovnike i političke predstavnike u BiH da ne donose svoj sud o njegovom dolasku na obilježavanja Dana RS-a prije nego što čuje šta će danas reći.

"Saslušajte šta je to što ću reći u Banja Luci u RS-u i molim vas da poslije toga donosite svoj sud", poručio je Vučić u intervju za Radio Slobodna Evropa.

Vlasti iz Republike Srpske odlučile su ove godine da još više daju na značaju obilježavanju ovog neustavnog praznika i to baš kako bi na taj način poslali poruku da ne priznaju odluku Ustavnog suda BiH.

Ustavni sud BiH očitovao se u novembru o apelaciji člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i ocijenio da član 3b Zakona o praznicima Republike Srpske nije u skladu s Ustavom BiH. Svako nepoštivanje odluka ove pravosudne institucije predstavlja izravno kršenje državnog Ustava i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Simbolično je da su političke stranke iz RS-a u parlamentarnu proceduru uputile Prijedlog zakona o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine i Prijedlog zakona o izmjeni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine koji najvjerovatnije neće biti usvojeni na sjednici zakazanoj za 12. januar.

Predstavnici SDS-a i SNSD-a predložili su ukidanje stranih sudija u Ustavnom sudu BiH i brisanje članaka iz Krivičnog zakona BiH koji propisuju sankcije za nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH i Suda BiH.

Niko od bošnjačkih političkih lidera nije najavio dolazak na obilježavanje, a još uvijek ostaje nepoznato da li će politički predstavnici hrvatskog konstitutivnog naroda odazvati se pozivu Milorada Dodik.

Do zaključenja teksta iz Predsjedništva BiH nismo dobili odgovor da li će predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH prisustvovati obilježavanju krsne slave i Dana RS-a.