Univerzitet u Tuzli
0

Upravnik dvorane studente ostavio na ulici

FENA
Nova sezona Univerzitetske lige u nogometu trebala je krenuti u petak 20. novembra na parketu Univerzitetske dvorane u Tuzli. Međutim, kako se navodi u saopćenju Unije studenata Univerziteta u Tuzli, zbog samovolje koja vlada u ovoj orgaznizacijskoj jedinici Univerziteta u Tuzli, od dolaska novog upravnika, studentima je onemogućen ulaz u dvoranu pod izgovorom upravnika da dvorana odjednom „ne ispunjava standarde za odigravanje nogometnih utakmica“.

Iako je, navodi se u priopćenju, dogovor između novog upravnika Envera Mujezinovića i prodekana za nastavu na Fakultetu za tjelesni odgoj i sport Vlatka Šeparovića uspostavljen u toku sedmice, jučer se upravnik Mujezinović jednostavno oglušio na dolazak studenata i nije im želio ustupiti dvoranu koja prema svom nazivu, ali i svrsi, treba služiti uglavnom njima.

„Opće je poznata činjenica da je Univerzitetska dvorana godinama u službi studentskog sporta, koji, zahvaljujući osnivanju i mnogobrojnim aktivnostima Univerzitetskog sportskog društva, izdvaja naš univerzitet iznad svih u BiH, ali i regiji jer jedini se možemo pohvaliti sustavno uređenim univerzitetskim sportom“, navode iz Unije studenata.

Iz Unije studenata napominju da je u maju ove godine u istoj dvorani uspješno odigrana završnica Univerzitetske lige u nogometu, te da je tada dvorana ispunjavala sve standarde, i da je veliki broj studenata sudjelovao u ovoj aktivnosti, koja je pored takmičarskog imala mnogo šire značenje.

„Na osnovi navedenog, upravo na ovom mjestu se postavlja nekoliko vrlo važnih pitanja: Hoćemo li dopustiti da samovolja 'nekog upravnika' utječe na tjelesni razvoj i aktivnost naših studenata, koji bi trebali predstavljati temeljni stub našeg društva i koji će u bližoj budućnosti kreirati državnu, kulturnu, sportsku i drugu politiku tog istog društva, te da li nam je uopće toliko važno da se studenti u svoje slobodno vrijeme bave sportom??? Stoga se ne smijemo čuditi ukoliko nam sport i u budućnosti ostane na marginama uspjeha, jer sami smo krivi, neki neizravno, a neki, poput upravnika Mujezinovića i izravno.

Da netko ne bi pomislio kako novi upravnik ima svojevrstan pik jedino na nogomet, treba reći kako su se i organizatori Univerzitetske lige u košarci žalili na njega jer im je, suprotno dogovoru, uskratio jedan termin za uigravanje, a još 2 termina samoinicijativno skratio!!!

Pored svega navedenog, doznali smo i da su uposlenici Univerzitetske dvorane krajnje nezadovoljni torturom koju provodi Enver Mujezinović, prisiljavajući ih na izvanredno teške uvjete rada i ne poštujući njihova prava posebno u pogledu radnog vremena“, stoji u saopćenju u kojemu na koncu Unija studenata moli rektora Univerziteta, koji je nadležan za smjenu upravnika Univerzitetske dvorane, da to i učini u slučaju Envera Mujezinovića, a sve u korist studenata Univerziteta u Tuzli.